Thursday, 12 February 2015

15. Aptitude Questions --- CALENDARS Solved Problems



Calendars - Solved Problems

For complete understanding of concept of Calendars,go through Concept of Calendars
                                 
Calendars   Solved Problem 1
1.     How many days are there from 3rd February, 2012 to 18rd April 2012 (both inclusive)?
    a) 76 days                   b)82 days           c)85 days                 d)92 days          e)95 days
Answer : A
Explanation :
Here we have to count the number days from 3rd February, 2012 to 18rd April 2012 (   both inclusive)
   The given year is leap year , So February month has 29 days .

      From 3rd to 29th February              = 27 days                            
                               In March            =  31 days
         From 1st to 18th April                 = 18 days
                                                -------------------
        Total number of days                  = 76 days

Calendars   Solved Problem 2
2.    Find the no. of odd days in 123 days
a)     0      b)1        c)2         d)4      e) 5
Answer: D
Explanation:
   Odd days =>The number of days more than complete number of weeks in the given period                                      are odd days .
                  123=7×19+4=> 4 odd days.

Calendars   Solved Problem 3
3 How many odd days are there from 13th May, 2005 to 19rd August 2005 (both inclusive)? 
   a)     0     b)1     c)2       d)4        e)6
Answer : B
Explanation :   Here we have to count the number days from 13th May, 2005 to 18rd Augst 2005 ( both inclusive)
  
 From 13 th  to 31st  May                 = 19 days                            
                          In June                = 30 days
                         In July                 = 31 days
      From 1st to 19th April                 = 19 days
                                            -------------------
       Total number of days                = 99 days

            The number of odd days are = 14 x 7 + 1 =99
                     So there is 1 odd day in the given period

Calendars   Solved Problem 4
4. Find the number of odd days in 126 years.
    a)0          b)1          c)2            d)3          e)4
Answer : C
Explanation :
 A period of 100 years has  5 odd days . In 26 years , 4 are leap, remaining are ordinary years
                  125 years  = 100 years  + 26 years
                                     = 100 years + 6 leap years + 20 ordinary years
                                     =  5 odd days + 12 odd days + 20 odd days
                                      =37 odd days = 5 x 7 +2= 2 odd days

Calendars   Solved Problem 5
5.   Today is Thursday. What will be the day of the week after 94 days?                 
 a) Sunday                 b) Monday            c) Tuesday       d) Saturday           e) Wednesday
Answer : A
Explanation :
                        94 days=(13×7)+3=3 odd days.
                                    The required day is 3 days beyond Thursday i.e., Sunday

Calendars   Solved Problem 6
6. Today is Thursday. What day of the week it was 30 days?
   a) Monday       b) Tuesday           c) Wednesday             d) Friday     e)Saturday
Answer: B
Explanation:
                  30 days = 4 x 7 + 2 = 2 odd days
                  The day is 2 days before Thursday i.e Tuesday

Calendars   Solved Problem 7
7.  It was Thursday on 12th January 2006. What day of the week it will be on January 12th 2007?        
a) Tuesday        b) Wednesday         c) Thursday            d) Friday        e)Sunday   
 Answer : D
Explanation :
There is exactly 1 year , (365 days) between two dates . 
2006 is an ordinary year. It has one odd day.
The day of the week on January 12th 2007 is one day beyond Thursday=> Friday

Calendars   Solved Problem 8
8    Today is 5th August. The day of the week is   Wednesday. This is a leap year. What will be the day of the week on this date after 3 years?
 a) Monday        b) Wednesday         c) Thursday               d) Saturday            e)Sunday
 Answer: D
Explanation:
        This is a leap year.
        So none of the next 3 years will be leap years.
        Each ordinary year has one odd day, so there are 3 odd days in next 3 years.
So the day of the week will be 3 odd days    beyond Wednesday i.e. it will be        Saturday

Calendars   Solved Problem 9              
9   Given that on 18th April 1603 is Thursday.   What was the day on 18th April 2003?
 a) Tuesday           b) Wednesday         c) Thursday       d) Sunday         e) Monday
Answer : C
Explanation:
 After every 400 years, the same day occurs. (Because a period of 400 years has 0 odd days)
Thus, 18th April 1603 is Thursday, After 400 years i.e., on 18th April 2003 has to be Thursday.

Calendars   Solved Problem 10
10. 1st January 2005 was Sunday . What day of the week was 1st January 2004 ?
 a) Monday        b) Tuesday        c) Thursday    d) Friday      e) Sunday
Answer:  D
Explanation:
  Number of days from 1st January 2004  to 1st January 2005 = 366 days ( because 2004 is leap year and February 29th is counted )
            So we have 2 odd days .
          The day is two days before Sunday , i.e Friday

Calendars   Solved Problem 11
11. It was Tuesday on 4th January 2013. What day of the week will be on 18th March 2013 ?
 a) Tuesday        b) Wednesday         c) Thursday         d ) Friday             e)Saturday
Answer : D
Explanation:   Total number of days from 4th January 2013 to 17th March 2013
                               = January + February + March
                               =   27       +    28        + 18
                               =  73 days
Number of odd days = 10 x 7 + 3 = 3 odd days
The day is 3 days beyond Tuesday, i.e, Friday.

Calendars   Solved Problem 12
 12.   Find the day of the week on 15th August 1947?
  a) Monday        b) Tuesday             c) Thursday          d) Friday     e) Sunday
Answer : D
Explanation:
        15th August 1947 means
                      = 1946 years+7 months + 15 days
                  =1900 +46 years+7 months+15 days
=1600+300+11 leap years+35 ordinary years+Jan+Feb+Mar+Apr+May+Jun+July+15 days
                  =0+1+22+35+31+28+31+30+31+30+31+15
                  =1+1+0+3+0+3+2+3+2+3+1
                  =19
                  =5 odd days.

 The given day is Friday

The day of the week is counted according to the number of odd days left
Odd days left
Day of the week
0
Sunday
1
Monday
2
Tuesday
3
Wednesday
4
Thursday
5
Friday
         6
Saturday

Calendars   Solved Problem 13
13. On what dates of  April 2009 did Thursday fall
a)1,8,15,22,29          
b)2,9,16,23,30               
c)3,10,17,24     
d)4,11,18,25
e)5,12,19,26
Answer : B
Explanation:  We first find , the day of the week on 1st April 2009.
       1st April 2009 means, 2008 years 3 months and 1 day
           =  2000 years + 8 years  + January + February + March + 1st April
          = 0 odd days  + 2 leap years  + 6 ordinary years + 31 days + 28 days +31 days + 1 day
           = 0+ 4 odd days + 6 odd days + 3 odd days + 0 odd days +3 odd days + 1 odd day
          =17 odd days = 3 odd days
  From the date in the above problem, when number of days is 3, the day of the week becomes Wednesday.
Thus, first Thursday falls on 2nd April.

In that month, Thursday falls on 2nd , 9th ,16th, 23rd and 30th