One stop blog for all competitive examinations

Directions (1 to 5): Study the table carefully and answer the questions given below it. Various Food-grains sold by various farmers at ...

Data Interpretation for Bank PO exams - Data Interpretation Tables - 4


Directions (1 to 5): Study the table carefully and answer the questions given below it.
Various Food-grains sold by various farmers at various prices
(Price Per Kg.)
Foodgrains/ Farmers
Rice
Corn
Bajra
Paddy
Jowar
A
30
22.5
22
24
18
B
36
28
24.5
25
24
C
40
24
21
26
20.5
D
34.5
27.5
28
25
25
E
36
32
30
28.5
27
(Indian Bank 2010)

1.  If farmer A sells 350 kgs. of Rice, 150 kgs. of Corn and 250 kgs. of Jowar, how much would he earn?
a)Rs. 19425     b)Rs. 18,500    c)Rs. 15,585    d)Rs. 18375     e) None of these
Answer  :d
Explanation :
Earning of farmer A = Rs. ( 350 x 30 + 150 x 22.5 + 250 x 18)
= Rs. (10500 + 3375 + 4500)
= Rs. 18375

2.  What is the average price per kg.of Bajra sold by all the farmers together?
a)Rs. 25.10      b)Rs. 24.50      c)Rs. 25           d)Rs. 23.40      e) None of these
Answer : a
Explanation: 
The average price of Bajra sold by all the farmers together
=$ \frac{(22 + 24.5+21+ 28+30)}{5}$ =$\frac{125.5}{5}$   = Rs 25.10

3. If farmer D and farmer E, both sell 240 kgs. Of Bajra each, what would be the respective ratio of their earnings?
a)15 : 14          b) 11 : 13         c) 14 : 15         d) 13 : 15         e) None of these
Answer : C
Explanation :
 The selling price of 240 kgs of Bajra by farmer D = 240 kg x Rs 28 = 6720
The selling price of 240 kgs of Bajra by farmer E = 240 kg x Rs 30 = 7200
Required ratio of earnings = 6720 : 7200 = 14 : 15

4. If farmer C sells 180 kgs each of Corn, Paddy and Jowar grains how much would earn?
a)Rs. 13,540    b)Rs. 12,550    c)Rs. 13,690    d)Rs. 12,690    e) None of these

Answer : d
Explanation :
Selling price of 180 kgs of Corn by farmer C = 180 x Rs 24 = 4320
Selling price of 180 kgs of Paddy by farmer C = 180 x Rs 26 = 4680
Selling price of 180 kgs of Jowar by farmer C = 180 x Rs 20.5 = 3690
 Total earnings  = 4320 + 4680+ 3690 =12690

5. Earnings on 150 kgs. of Paddy sold by farmer B are approximately  what percent of the earnings on the same amount of Rice sold by the same farmer?
a) 65                b) 69                c) 73                d) 60                e) 75
Answer : b
Explanation:  
Earnings of farmer B on selling 150 kgs of Paddy B = 150 x 25
Earnings of farmer B on selling 150 kgs of Rice = 150 x 36
      Required percentage  = 150 x 25/150 x 36 x 100% = 69.44% = 69% approximately






Directions (1 to  5): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Number of units manufactures (in thousands) by six different companies over the years
Company /Year
A
B
C
D
E
F
2004
14.5
13.8
11.6
16.2
13.9
15.1
2005
15.8
14.9
12.4
16.3
14.1
15.2
2006
15.9
14.6
12.7
16.0
15.4
15.5
2007
16.0
15.0
12.9
15.3
15.7
16.1
2008
15.4
15.5
13.8
15.6
16.4
16.7
2009
16.2
16.7
14.9
16.3
16.6
16.7
(Bank of India 2010)
1.   What is the respective ratio of the total number of units manufactured by Companies A and B together in the year 2009 to those manufactures by Companies C and D together in the same year?
a)312 : 329      b) 317 : 311     c) 329 : 312     d) 311 : 317     e) None of these
Answer : C
Explanation :
Total number of units manufactured by companies A and B together in 2009
= 16.2 + 16.7 = 32.9
Total number of units manufactured by companies C and D together in 2009
= 14.9 + 16.3 = 31.2
Required ratio = 32.9 : 31.2 = 329 : 312

2. The number of units manufactured by Company E in the year 2005 is approximately. What percent of the total number of units manufactured by it in all the years together?
a) 31                b) 27                c) 7                  d) 15                e) 23
Answer : d
Explanation:
Number of units manufactured by company year in the year 2005 = 14.1 thousand
Number of units manufactured by Company E in all the years together
= (13.9 + 14.1 + 15.4 + 15.7 + 16.4 + 16.6)
= 92.1 thousand
                     Required percentage =$\frac{14.1}{92.1}$   x  100 = 15

3. What is the average number of units manufactured by Company D in the years 2004 and 2007 together?
a) 14650          b) 15750          c) 13750          d) 16470          e) None of these
Answer : B
Explanation: Number of units manufactured by company D in the years 2004 and 2007 = 16.2 thousand and 15.3 thousand
Required average = $\frac{ (16.2 + 15.3 )}{2}$ thousand = $\frac{ 31.5 )}{2}$thousand = 15750

4.  What is the total number of units manufactures by Company C over all the years together?
a) 783              b) 7830                        c) 783000        d) 78.3             e) None of these
Answer : E
Solution:  Number of units manufactured by Company C over all the years together
= (11.6 + 12.4 + 12.7 + 12.9 + 13.8 + 14.9) thousand
= 78.3 x  1000 = 78300

5. What is the percent increase in the number of units manufactures by Company F in the year 2008 from the previous year? (rounded off to two digits after decimal)
a) 3.73                         b) 3.62             c) 4.35             d) 4.16             e) None of these
Answer : a
Explanation :
Number of units manufactured by company F in the year 2008 = 16.7 thousand
Number of units manufactured by company F in the year 2007= 16.1 thousand

 Percentage increase  = $\frac{ (16.7 - 16.1 )}{16.1}$ x 100% = 0.6/16.1 x 100%= 3.73 approximately



Directions (1-5): Study the table carefully to answer the questions that follow—
Percent profit earned six companies over the years.
Company /year
P
Q
R
S
T
U
2004
11
12
3
7
10
6
2005
9
10
5
8
12
6
2006
4
5
7
13
12
5
2007
7
6
8
14
14
7
2008
12
8
9
15
13
5
2009
14
12
11
15
14
8
(Bank Of India 2010)
 1.  If the profit earned by Company R in the year 2008 was Rs. 18.9 lakhs, what was the income in that year?
a)Rs. 303.7 lakhs                     b)Rs. 264.5 lakhs                     c)Rs. 329.4 lakhs        
d)Rs. 228.9 lakhs                     e) None of these
Answer : d
Explanation: Let the cost of production be CP.
The profit% earned by company R in the year 2008 = 9%
Profit => 9% = 18.9  lakhs
Cost of production => 100% = $\frac{ 18.9/times lakhs}{9}$ x 100% =  210 lakhs
Income = Cost of production + Profit
              = 210 lakhs + 18.9 laksh = 228.9 lakhs      

2. What is the percentage rise in per cent profit of Company T in year 2009 form the year 2004?
a) 42%             b) 35%             c) 26%             d) 48%             e) 40%
Answer :  E
Explanation :
Percentage profit in the year 2004 = 10    Percentage profit in the year 2009 = 14
Percentage increase = $\frac{14-10}{10}$ X  100 = 40

3. If the profit earned by Company P in the year 2007 was is. 2.1 lakhs, what was its expenditure in that year?
a)Rs. 30 lakhs              b)Rs. 15 lakhs              3)Rs. 23 lakhs d)Rs. 27 lakhs  e
e) None of these
Answer : a
Explanation:  Profit percentage of company P in the year 2007 = 7%
Given that profit in 2007 is 2.1 lakhs   => 7% = 2.1 lakhs
Expenditure ( or cost of production) of the company in the year 2007 is 100%
=>$\frac{ (2.1}{7}$ 2.1/7 x 100 = 30 lakhs

4.  What was the average per cent profit of Company S over all the years together?
a) 13.5 b) 11                c) 12                d) 14                e) None of these
Answer : c
Explanation: Average percent profit of Company S over all the years together
  = $\frac{ (7+ 8 +13+14+15+15 )}{6}$ = $\frac{72}{6}$ = 12%

5. What is the difference between the percent profit earned by Company Q in the year 2005 and the average percent profit earned by the remaining Companies together in that year?
a) 4      b) 2      c) 1      d) 3      e) None of these
Answer :b
Explanation :
Percentage profit earned by Company Q in the year 2005 = 10%
The average percentage of profits earned by remaining companies together in the year 2005
=$ \frac{9+5+8+12+6}{5}$ = $\frac{40}{5}$ =8%
 Required difference = 10 – 8 = 2%