One stop blog for all competitive examinations

Directions (1-5): Study the following table carefully to answer the questions that follow: Percentage of Marks Obtained by Six Students...

Data Analysis and Data Interpretation Solved Questions for BANK Tests , GRE, GMAT, CAT - Data Interpretation Tables 7


Directions (1-5): Study the following table carefully to answer the questions that follow:
Percentage of Marks Obtained by Six Students in Five Different Subjects in A School Examination
Subject Student
English  (50)
Maths(100)
Science (150)
Hindi       (50)
Social Studies (75)
P
66
89
80
78
84
Q
58
79
64
82
60
R
62
77
74
84
88
S
72
67
84
74
68
T
70
81
70
76
64
U
64
83
60
88
70
(United Bank Of India PO Exam. 14.11.2010)
1.  What is the approximate overall percentage of marks obtained by U in all the subjects together?
a) 75%         b) 71%         c) 79%          d) 82%         e) 87%
Answer : B
Explanation :  
Marks obtained by U:
English : 50 x $\frac{64}{100}$ = 32

Maths : 100 x$\frac{83}{100}$ =83

Science : 150 x $\frac{64}{100}$ = 90

Hindi : 50 x $\frac{88}{100}$ = 44

Social studies : 75 x $\frac{70}{100}$ = 52.5

Total marks obtained= 32 + 83 + 90 + 44 + 52.5 = 301.5
Total maximum marks of all subjects = 50+100+150+50+75 = 425

  Required percentage =$\frac{301.5}{425}$ x 100 =71%

2. In order to pass the examination a minimum of 109.5 marks are requited in Science, how many students pass in the examination?
a)Zero          b)One            c)Two            d)Three         e) Four
Answer  : D
 Explanation :
Minimum marks to pass in Science = 109.5

So percentage of pass marks = $\frac{109.5}{150}$ x 100% =73%

It is obvious from the table  that three students P, R, and S got 73% of marks.
So three students passed.

3. What are the average marks obtained by all the students together in Hindi?
a) 36 1/6       b) 40 1/6       c) 41 1/3       d) 44 1/3       e) None of these
Answer : B
Explanation:  Average  percentage of marks obtained by all the students together  in Hindi

 = $\frac{(78+82+84+74+76+88)}{6}$ = $\frac{492}{6}$ = $\frac{241}{3}$

Maximum marks in Hindi = 50

Average marks obtained by all the students together in Hindi = 50 x $\frac{241}{300}$ = 40 1/6

4.  What is the average percentage of marks obtained by all students together in English? (rounded to the nearest integer)
a) 62            b) 63            c) 70            d) 65            e) 56
Answer  :  D
Explanation :
Average percentage of marks obtained by all students together in English 

=$\frac{(66+ 58 +62+ 72+70+64)}{6}$ = $frac{392}{6}$ = 65.33%

   Rounded to the nearest integer, 65%

5. What are the total marks obtained by S in all the subjects together?
a) 317           b) 309           c) 323           d) 348           e) None of these
Answer: A
Explanation:
Marks obtained by S in each subject :

English : 50 x $\frac{72}{100}$ = 36

Maths : 100 x $\frac{67}{100}$ = 67

Science : 150 x $\frac{84}{100}$ = 126

Hindi : 50 x $\frac{74}{100}$ = 37

Social Science : 68 x $\frac{75}{100}$ = 51

Total marks obtained by S in all the subjects together = 36 + 67 + 126 + 37 +51 = 317

Directions (1-5): Study the following table carefully to answer the questions given below it:
Number of candidates appearing for an interview for a post in various Banks and percentage of candidates qualifying
Banks
Candidates Appearing
% of Candidates Qualifying
H
1500
14
I
2200
26
J
3000
17
K
980
20
L
1200
28
M
2500
21
(PNB 2010)
1.  The number of candidates who did not qualify in bank K was approximately  what percent of the candidates who did not qualify in bank I?
a) 48   b) 51   c) 42   d) 44   e) 53
Answer: A
Explanation :  
Percentage of  non-qualified candidates = 100% - Percentage of candidates qualifying
Number of non-qualified candidates:

Bank K => 980 x $\frac{100-20}{100}$ => 980 x $\frac{80}{100}$ = 784

Bank I => 2200 x $\frac{100-26}{100}$ => 2200 x $\frac{74}{100}$ = 1628

Required percentage = $\frac{784}{1628}$ x 100% = 48.15% = 48% approximately

2.  What was the respective ratio of the number of candidates who qualified in bank H to the number of candidates who qualified in bank L?
a)2 : 5           b) 5 : 6         c) 3 : 7         d) 5 : 8         e) None  of these
Answer : D
Explanation:  
Number of candidates who qualified in bank H = 1500 x $\frac{14}{100}$ = 210

Number of candidates who qualified in bank L = 1200 x $\frac{28}{100}$ = 336

Required ratio = 210 : 336 = 5 : 8

3. What was the average number of candidates who appeared for the interview in bank H, J and L together?
a) 1800         b) 2000         c) 1500         d) 1700         e) 1800
Answer : E
Explanation:
Average number of candidates who appeared for the interview in bank H, J and L together = 

$\frac{1500+3000+1200}{3}$ =$\frac{5700}{3}$  = 1900

4.  What was the difference between the number of candidates who qualified in banks I and J together and the number of candidates who did not qualify in the same banks?
a) 3028         b) 3040         c) 3036         d) 3032         e) None of these
Answer : C
Explanation:
 Number of qualified candidates in bank I = 2200 x $\frac{26}{100}$= 572

Number of non-qualified candidates in bank I= 2200-572 =1628

Number of qualified candidates in bank J 3000 x $\frac{17}{100}$ = 510

Number of non-qualified candidates in bank J= 3000 – 510 = 2490

  Required difference =( 1628 + 2490) –( 572 + 510) = 3036

5.  What was the total number of candidates qualifying in banks K, L, and M together?
a) 1042         b) 1057         c) 1050         d) 1045         e) None of these
Answer : B
Solution: Number of candidates who qualified in banks:

Bank K => 980 x $\frac{20}{100}$ = 126

Bank L => 1200 x $\frac{28}{100}$ = 336

Bank M => 2500 x $\frac{21}{100}$ =525

Total number of candidates qualifying in banks K , L and M together
= 196 + 336 + 525 = 1057