One stop blog for all competitive examinations

Directions (1-5): Study the following table carefully to answer the questions given below it. Percentage of Marks Obtained by Various S...

Data Analysis and Interpretation for BANK PO exams - Data Interpretation Tables 5


Directions (1-5): Study the following table carefully to answer the questions given below it.
Percentage of Marks Obtained by Various Students in Various Subjects in an Examination
MARKS
Students
English
(out of 100)
Hindi
(out of 100)
Science (out of 150)
History
( out of 60)
Maths
(out of 150)
Geography (out of 40)
A
68
75
82
60
96
55
B
88
73
85
65
88
65
C
75
56
72
75
75
80
D
70
66
80
80
72
62
E
72
60
68
74
68
75
F
85
70
90
70
74
70
(Corporation Bank PO 2010)
1. What is the approximate overall percentage obtained by C in the examination?
a) 78                b)75                 c)71                 d) 69                e) 65
Answer: C
Explanation :
Marks obtained by C in the exam:

English = 100 x $\frac{75}{100}$ = 100

Hindi = 100 x $\frac{56}{100}$ $\frac{56}{100}$ = 56

Science = 150 x $ \frac{72}{100}$ $\frac{72}{100}$ = 108

History = 60 x $\frac{75}{100}$ = 45

Maths = 150 x $\frac{75}{100}$ = 112.5

Geography = 40 x $\frac{80}{100}$ = 32

Total marks obtained by C in the exam = 75 + 56 + 108 + 45 + 112.5 + 32 = 428.5

Total maximum marks = 100 + 100+150+60+150+40 = 600

Required percentage = $\frac{428.5}{600}$x 100% = 71.4%

2. What is the difference in the marks obtained by B in English and Maths together and the marks obtained by F in the same subjects?
a) 15                b) 17                c) 15                d) 28               e) None of these

Answer : c
Explanation :
Marks obtained by B  :

English = 100 x $\frac{88}{100}$ = 88        Maths = 150 x $\frac{88}{100}$= 132

Total marks of B in  English and Maths = 88 + 132 = 220

Marks obtained by F:

English = 100 x $\frac{85}{100}$ = 85

Maths = 150 x $\frac{74}{100}$ = 111

Total marks of F in English and Maths =  85 + 111 = 196
Required difference = 220 – 196 = 24

3.  The marks obtained by E in Geography are what per cent of the marks obtained by E in Hindi?
a) 50                b) 55                c) 45                d) 60                e) None of these
Answer : A
Solution: Marks obtained by E:
Goegraphy =  40 x $\frac{75}{100}$ = 30
Hindi = 100 x $\frac{60}{100}$ = 60
Therefore required percentage = $\frac{30}{60}$ x  100 = 50

4. What is the overall percentage of marks obtained by D in History and Geography together?
a) 73.4%          b) 72.8%          c) 70.5 %         d) 68.8 %                     e) None of these
Answer :B
Explanation :
 Marks  obtained by D:

History  = 60 x $\frac{8}{100}$= 48               Geography = 40 x $\frac{62}{100}$ = 24.8

Total marks in History and Geography = 48 + 24.8 = 72.8
Total maximum marks of History and Geography = 60 +40 = 100
 The overall percentage of marks obtained by D in History and Geography together is

= $\frac{72.8}{100}$ x 100% = 72.8%

5. What is the average makes obtained by all the students together in Science?
a) 77.16           b) 120.50         c) 118              d) 121              e)119.25
Answer: E
Explanation :
Maximum marks in science = 150

Average marks percentage of all student= $\frac{(82 + 85 + 72 + 80 + 68 + 90)}{6}$ = $\frac{477}{6}$ =79.5
Average marks in science

= 150 x $\frac{79.5}{100}$ = 119.25



Directions (1 to 5): Study the table carefully to answer these questions:

 TABLE SHOEING NUMBER (IN LAKHS) OF INSTRUMENTS MANUFACTURES BY SIX COMPANIES OVER THE YEARS

Company Year
A
B
C
D
E
F
2002
45
35
48
42
50
49
2003
40
32
52
46
48
45
2004
48
36
50
43
56
48
2005
49
37
45
48
52
44
2006
46
30
55
50
54
50
2007
52
38
47
40
51
52
(Andhra Bank PO 2009)

1.  What is the average number of instruments manufactured by company C for all the given years?

a) 49,00,000    b) 49,50,000    c) 48,50,000    d) 48,00,000    e) None of these
Answer: B
Solution: Average number of instruments manufactured by company  C for all the given years

   =  $\frac{(48 + 52+ 50+45+55+47) lakhs}{6}$  = $\frac{297}{6}$ = 4950000

2.  The number of instruments manufactured by company E in 2004 is approximately  what percent of the total number of instruments  manufactured by all the companies together in 2004?
a) 23                b) 25                c) 20                d) 16                e) 18
Answer : C
Explanation :
Number of instruments manufactured by company E in 2004 = 56 lakhs
Number of instruments manufactured by all the companies in 2004
= (48 + 36 + 50 + 43 + 56 + 48) lakhs = 281 lakhs

\ Required percentage =$\frac{56}{281}$  x 100% = 19.92 = 20% approximately

3.  Total number of instruments manufactured by company A is approximately  what percent of the total number of instruments manufactured by company F for all the given years together?
a) 97                b) 92                c) 87                d) 90                e) None of these
Answer : A
Explanation :
Total number of instruments manufactured by company A for all the given years together Þ (45 + 40 + 48 + 49 + 46 + 52) lakhs = 280 lakhs
Total number of instruments manufactured by company F for all the given years together
 Þ (49 + 45 + 48 + 44 + 50 + 52) lakhs = 288 lakhs

Required percentage = $\frac{280}{288}$  x 100%= 97.22% = 97% approximately

4.  The number of instruments manufactured by company B in 2005 is approximately  what percent of the total number of instruments manufactured by company B in all the years together?
a) 20                b) 16                c) 14                d) 18                e) 22
Answer  : D
Explanation :
Number of instruments manufactured by company B in 2005 = 37 lakhs
 Total number of instruments manufactured by company B over the years
= (35 + 32 + 36 + 37 + 30 + 38) lakhs = 208 lakhs

\ Required percentage  =$ \frac{37}{208}$   x 100% = 17.78% = 18% approximately

5. What is the ratio between the total number of instrument’s manufactured by all the companies together in 2007 and that in 2006 respectively?
a)56 : 57          b) 57 : 56         c) 29 : 28         d) 28 : 29         e) None of these
Answer: A
Explanation:
Total number of instruments manufactures by all the companies together in the Year 2007
Þ (52 + 38 + 47 + 40 + 51 + 52) lakhs = 280 lakhs
Total number of instruments manufactures by all the companies together in Year Year 2006
 Þ (46 + 30 + 55 + 50 + 54 + 50) lakhs = 285 lakhs
\ Required ratio = 280 : 285  = 56 : 57