Sunday, 15 May 2016

Aptitude Questions with Answers - Number Ranking And Time Sequence -1

                      Aptitude Tests - Number Ranking and Time Sequence

The position of a object/person /thing etc, in a definite order is called as Rank

Position of the person from upward=( Total number of persons – Position of person from down)+1.

Example : Sudheer ranks 7th from the down in a class of 30 students. What is his rank from the first?
Answer: There are 30 students in the class. And rank of Sudheer is 7th from the last.
, his rank from the top= (Number of students – Rank from last) + 1
= (30-7)+1=24

Position of a person from downward=( Total number of persons-Position of person from up)+1.

Example: Sravani ranks 8th from the top in a class of 45 students. Find her rank from the down?
Answer: There are 45 students in the class and Sravani ranks 8th from the top.
Her rank from the last =(Total number of students – Rank from first)+1= (45-8)+1=38

Position of the person from right =(Total number of persons –Position of the person from left) +1 =

Example: 16 persons sit in a straight line. The position of Sharma is 9th from the left . What is his position from the right?
Answer:   
There are 16 persons in the line and the position of Sharma is 9th from the left.
Sharma’s position from the right = (Total members sit in the line – Sharma’s position from the left)+1 =( 16-9)+1=8
Sharma is 8th from the right.

Position of a person from left = (Total number of persons – Position of person from right) +1
Example : 24 girls are sitting in a line. The position of vasudha is 11th from the right. What is her position from the left ?
Answer : There are 24 girls in the line and Vasudha is 11th from the right.
The position of Vasudha from left=(Total girls in the line – Position of Vasudha from right)+1= (24 -11)+1=14
So the position of Vasudha from right is 14th.

If two persons are on a definite position from top and bottom (or left and right or top and down) and they interchange their ranks(places), then
i)   Total number of person in order=(Previous position of first person + Present position of second person)-1
II)    Present position of the first person or present position of the second person= Difference of present and previous positions of the 2nd person + previous position of 2nd person= Difference of present and previous positions of first person + previous position of 2nd person

Example: In a row of boys, Shiva is eighth from the left and Rajesh is nineteenth from the right. If the interchange their positions, Shiva becomes fourteenth from the left . How many boys are there in the row?
Answer : Total number of girls =(Second position of Shiva + First position of Rajesh)-1
= (14+19)-1 = 32
In a square of girls, Sameera is 6th from the left and Sravani is 8th from the right. When the interchange their places among themselves, Sameera become 18th from the left. Then, what will be Sravani’s present position from the right?
Answer : Sravani’s position from the right = Difference of two positions of Sameera + First position of Sravani.
=(18-6)+8=20
Sravani is in position of 20th from the right

Solved Problems:

1.    Sharma’s Position is 14th from upwards in a class of 47 students. What will be his position from downwards?
Answer : 
Sharma’s Position from downwards =(Total students – Sharma’s position from upwards)+1 = (43-14)+1 =30
So Sharma will be in 13th position from downwards.

2.    Sameera is on 19th position from upwards and on 40th position from downwards in a class. How many students are in class ?
Answer : Total number of students in the class =( Sameera’s  position from upwards + Sameera’s position from downwards )-1 = (19+40)-1= 58
So there are 58 students in the class.

3.    Some men are sitting a line. Mr. Tripathy is on 27th place from left and Mr.Saxena is on 28th place from right. There are 12 men in between them. How many men are there in the line?
Answer :
Total number of men = ( Mr. Tripathy’s place from left + Mr Saxena’s place from right)+ ( Men between them) = (27+28)+12 =67.
There are 67 men are sitting in the line.

4.    In a queue of students, Krishna is 22th from the left and Rama is 15th from the right. They interchange their positions. Now  Krishna is 30th from the right. What is the total number of boys in the queue ?
Answer : Total number of students =( First position of Krishna + 2nd position of Rama) -1 = (22+30)-1 =51
So there are 51 students in the class.

5.     In a queue, Vishal is 18th from the front and Ajith is  25TH from the end , while Trisha is in between Vishal and Ajith. If Vishal be ahead of Ajith and there are 60 persons in the queue, how many persons are there between Vishal and Trisha?
Answer :
Number of persons between Vishal and Ajith = Total persons –(Postion of Vishal from the front + Position of Ajith from the end) = 60-(18+25)=17.
Now, Trisha lies in middle of the these 17 persons, i.e, at the 8th position.
So number of persons between Vishal and Trisha = =7

6.    Raman Shastri is on 23th position from the front and on 18th position from the end in his class.He is on 18th position from the top and on 8th position from the end among students who passed in the examination. How many students failed in the examination?
Answer :
Total students =( Shastri’s place from starting + Shastris place from the end)-1 =(33+18)-1=41-1=40.
Total passed students = (Shastri’s position from the top + Shastri’s position from the end)-1= (18+13)-1=30
, number of failed students =( Total students – Number of students passed)
=(40-30)=10

7.    In a row of students, Bhavya is seventeenth from the left and Mohana is ninth from the right. When Bhavya and Mohana exchange their positions, Bhavya will be 32nd person from the left. Which will be Mohana’s position from the right?
Answer :  After exchanging positions , Bhavya becomes fifteenth instead of seventh from the left., it means there are 7 students between them. So Mohana’s position from the right = (Differecence of two positions of Bhavya + First position of Mohana) ( 32-17)+9 = 24.
, Mohana’s positon from the right = 24

8.    In a row of students, P is 18th from the left end and R is 20th from the right end.Q, who is 4th to the right of P, is 5th to the left of R in the row. How many students are there in the row?
Answer:      

 Given that, P is 18th from the left, then there are 17 students to the left P. R is 20th from the right, then there are 19 students to the right of R. Also Q lies between P and Q such that  3 students between P and Q,  and 4 students between Q and R.
So number of boys in the row = (15+1+3+1+4+1+19)=44

9.    In a class of 120, where girls are four times that of boys, Ravi ranked 34th  from the top.If there are 18 girls ahead of Ravi , how many boys are after him in rank ?
Answer : Let the number of boys be x.
Then number of girls =4x
Total students = (x+4x) =120 =>x=24.
So number of boys = 24.    Then number of girls= 96
 Number of students behind Ravi in rank =(120-34)=86.
Number of girls ahead of Ravi in rank = (96-18)=78
, number of boys behind Ravi in rank =(86-78)=8

10.     In a row of boys ,Ravi occupies the 10th place from the right end and Srinivas occupies 11th place from the left end.If they interchange their places , then Ravi occupies 8th place from the right and Srinivas occupies 18th place from the left end.How many boys are there in the row ?
Answer :  Since Ravi and Srinivas exchanage places , so Ravi’s new place is same as Srinivas’s earlier position.  This position is 18th from the right end and 11th from the left end.
   , number of boys in the row =(17+1+10) =28