Friday, 14 October 2016

Reading Comprehension for CAT , GMAT, GRE - Solved Questions of Previous Bank Tests

kvrrs     03:10:00    

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.
(Canara Bank Clerk Exam. 29.03.2009)
Long ago, the Kingdom of Gandhara was ruled by a just and good King. His subjects were very content, but as the King grew older, everyone wondered anxiously what would happen to the Kingdom. After all the King did not have any children who could take over the reins of the Kingdom.
Now, the King was an avid gardener and put lots of time and effort into tending his garden and planting the finest flowers, fruits and vegetables. One day, he proclaimed, “Tomorrow, I shall distribute seeds to the children of the Kingdom. The one who is able to grow the biggest, healthiest plant within three months will be the prince or the princess.” The next day, there was a long line of parents and children outside the palace. Everyone was eager to get a seed and have the opportunity to be the next King. A poor farmer’s son was among these children. Like the King, he too was fond of gardening. His backyard was full of beautiful plants. He took the seed from the King and planted it in a pot with great care. The weeks passed and he piled it with water and manure, but no plant appeared. He tried changing the soil and even transferred the seed to another pot, but at the end of three months, nothing had grown.
At last, the day came when the children had to go to the King to show him their plants. They started walking to the palace, dressed in their best, holding beautiful plants in their hands The farmer’s son stood sadly, watching them go by. His father had watched him working hard with the seed and felt sorry for him. “Why don’t you go to the King with the empty pot ?” he suggested. At least he will know you tried your best. “So the farmer’s son too wore his best clothes and joined the others outside the palace, holding his empty pot in his hand and ignoring the laughter of those who saw him. Soon the King arrived and began his inspection. “I have’ watered this beautiful flower with the water from the sacred river," said one. “I have kept my plant in a beautiful glass house to protect it from bad weather,” aid another. “I have spent all my spare time caring for this plant,” said a third. Thus the children came forward one by one holding flowers of different shades, which were both beautiful and healthy. The King however did not look happy. At the end of the line stood the farmer’s son, and when the King reached him he stopped in surprise “Child, why have you come with an empty pot? Could you not grow anything?”
The boy looked down and said, “Forgive me, Your Highness. I tried my best, I gave it the best soil and manure I had, but the plant would not grow. ‘The King’s face broke into a smile. He enveloped the farmer’s son in his arms and announced, “Here is the crown prince! I had given everyone roasted seeds, which would never grow. 1 wanted to see which child would admit he or she had not been able to grow anything. Only this boy told the truth. I am sure he will rule our Kingdom with integrity.” And that was what happened. When the King grew old and died many years later, the farmer’s son, who had learnt everything from him, came to the throne and ruled Gandhara justly.

Questions and Answers for Reading Comprehension passage given in previous Bank Clerk Exams :

1. Which of the following can be said about the King’s subjects ?
(A)     They were all prosperous and could afford fine clothes.
(B)     They had lost confidence in the King’s ability to rule be-cause he had grown old.
(C)     They often requested the King to marry and start a family.
a)Only (A)
b)Both (A) and (B)
c)Only (C)
d)All (A), (B) and (C)
e)None of these
Answer: E
Explanation :
None of the above

2. Which of the following describes the farmer’s son ?
a) He was persevering by nature
b) He spent his spare time gardening instead of playing
c) He loved gardening but was no good at it
d) He wasted his opportunity to be King
e) He was the King’s favorite subject.
Answer : A
Explanation:
The farmer’s son can be described as : He was preserving by nature

3. Why did the King choose the farmer’s son as Gandhara’s future King?
a) The King realized that he had a good character and would make a worthy ruler
b) He knew that he could easily manipulate the farmer’s son
c) He felt sorry for the farmer’s son and wanted to give him an opportunity
d) To reward his honesty in not asking his parents for help to grow the plant
e) He was the one who pointed out the King’s mistake of distributing roasted seeds.
Answer:A
Explanation :
 The reason why did King choose the farmer’s as Gandhra’s future king is : The king realized that he had a good character and would make a worthy ruler.

4. Why did the King distribute seeds to the children of his Kingdom?
a) To share his love of gardening with them
b) To make sure that the future ruler had respect for all living things
c) It was a test to select the child most suited to be the next ruler.
d) To see if they were ambitious and competed fairly
e) None of these
Answer :C
Explanation :
They reason why King distributed seeds to the children of his Kingdom is : It was as a test to select the child most suited to be the next ruler.

5. Why did the children bring beautiful plants to the palace ?
a) They wanted to gift them to the King for his garden
b)  It was a sign of affection for the King who was retiring
c)  Their parents had forced them to present flowers to the King
d)  To show the King they were more suited than the farmer’s son to rule
e)  None of these
Answer : D
Explanation : The children brought beautiful plants to the palace because : To show the King they were more suited than the farmer’s son to rule

6.  What excuse did the farmer’s son give for not being able to grow a plant successfully?
a) His father had refused to help him
b) The soil and fertilizer he had used were not suitable
c) He had shifted the seed while it was growing
d) There was something wrong with the seed
e) None of these
Answer :E
Explanation : Son of the farmer did not give any reason for his unability to grow plant successful. So None of these is the correct option.

7. What was worrying the King’s subjects?
a) The King was too old to bear the burden of running a kingdom
b) The King devoted too much time to gardening
c) The King was sick and could die at any time
d) The King had no heir to the throne
e) The King had selected a farmer’s son to be their King
Answer :
Explanation :  The worrying subject of King  : The king has no heir to the throne

8. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?
a)       The King deliberately roasted the seeds as he did not want to give up his throne
b)       The King regarded honesty as an important trait for a ruler
c)       Only boys were given the opportunity to prove they were worthy to rule
d)       The King was angry that the farmer’s son had come empty handed
e)       The farmer knew why the seed given to his son would not grow.
Answer: B
Explanation :
 True in the following options in the context of the passage  : The king regarded honesty as an important trait for a ruler

9.  What made the King unhappy with the children ?
(A)     They had not realized that the seeds he had given them were roasted.
(B)     They had cheated by allowing their parents to grow their plants.
(C)     Since they had successfully grown plants he was forced to choose one of them as King.
a) Only (B)              b) Both (A) and (B)            c) Only (C)     d)Only (A)
e) None of these
Answer : D
Explanation :
Kind unhappy with the children because they had not realized that the seeds he had given them were roasted 

10. How did the farmer deal with the fact that his son had not been able to grow anything ?
a)       Being a farmer, he was ashamed that his son could not cultivate a healthy plant
b)       He was understanding, as it was impossible to grow a plant in three months
c)       He was disappointed because his son would not get the chance to be King
d)       He was sympathetic because his son had worked very hard
e)       None of these Directions
Answer : D
Explanation :
Farmer dealt with that fact that his son had not been able to grow anything : He was sympathetic because his son had worked very hard

(11 TO 13): Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.
11. IGNORING
a) unaware b) delaying c) disregarding  d) humiliating e) lacking
Answer : c
Explanation : Ignore is a verb .In the given passage , the word IGNORE used is to pay no attention to something .
The word which is most nearly the Same in the meaning is DISREGARDING.
Examples :
He chose to ignore the problem.
Just ignore Ramya. She always seems to be complaining about something
Some more words similar in meaning of IGNORE are :avoid , Neglect , Overlook , disregard , pretermit.

12.     ENVELOPED
a). Unaware   b)       included         c) wrapped         d)closed   e) hid
Answer: C
Explanation:
Envelope is a verb. In the above passage, the word ENVOLPE as used in the passage is: to wrap something or somebody or cover them or it completely.
Example sentences:
It suffused her, seized her, and enveloped her completely.
I could have been enveloped in love.
Synonyms of ENVOLPED are  Capsule , Enfold , Enshroud

13. PILED
a)handled      b) poured    c)utilised          d) provided    e)drowned
Answer : D
Explanation:
The word PILED used in the given passage in the meaning of : to give something more or too much of something.
The similar meaning is PROVIDED
Other synonyms of PILED are aggregated ,mounded, batched ,bunched
  
Directions (14-15) : Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold as used in the passage.
14.     CONTENT
a)       pitying b) miserable      c)    sorrow d) unlucky   e) unfortunate
Answer : B
Explanation : Content is an adjective. The meaning of the content as used in the passage : a state of satisfaction with what you have.
Example Sentences :
I am content with my salary.
Rich as Gupta is, he is not contented.
The word which is most OPPOSITVE in meaning to the word Content is : Miserable
The meaning of miserable :  unhappy or uncomfortable.
Some more antonyms of Content : discontent, unhappy, unsatisfied, Dissatisfied ,disturbed

15. AVID
a)       Unenthusiastic b)      efficient       c) boring  d) impartial         e) incompetent
Answer : A
Examplanation : Avid is an adjective.  The meaning of AVID as used the given passage  is : Eager to do something great or  very enthusiastic about something that they do
Example Sentences:
Mr. Sharma is an avid reader of biographies.
My maternal uncle was an avid collector of coins.

Opposite word to AVID is UNENTHUSIASTIC  .

Some more antonyms of AVID are : DISINTEREST ,UNEXITED , DISPASSIONATE

E-mail Newsletter

Sign up now to receive updates from us.

Content

© 2014 www.campusplace.co.in. Designed by Bloggertheme9 | Published By Gooyaabi Templates.
Proudly Powered by Blogger.