Friday, 14 October 2016

Reading Comprehension Passages for CAT , GMAT, GRE, Bank Clerks, Bank PO - Solved Previous questions of Bank Tests

kvrrs     05:47:00    

Reading Comprehension Passage for Bank Clerks and PO exams :
Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
(Allahabad Bank Clerk Exam. 15.03.2009)
One day Nandu rode his horse to the village fair. On his way back he met Somendra, the merchant. The merchant was a  crafty man, ready to do anything to earn some money. The villagers knew this. In fact no one knew what trick he would be up to next. Now, Nandu was poor and had no one in the world to call his own except a beautiful, white horse. He loved it more than anything else in the world. The merchant had his eye on the horse for a long time and tried to think of a way to get it for himself. Seeing Nandu, the merchant thought, “Nandu is a simpleton. Let me see if I can trick him out of his horse.” So he said to Nandu, “You live all alone. How do you manage ? What does a young boy like you need with a horse ? Sell it to me and I shall make you rich in return.” Nandu replied, “No, I don’t want to sell my horse.”
But the merchant refused to give up so easily. He offered Nandu more money. Finally, when the offer reached five hundred gold coins, Nandu paused and said, “Five hundred gold coins seems like a good price. But I have a condition. If you agree to it, I shall give you my horse.” What is it ?” the merchant asked impatiently. “Give me the money right now and I shall give you my horse when I have given you ten lashes.” said Nandu. “Is that all ?” asked the merchant. He could easily bear ten lashes. After all he would resell the horse for over a thousand gold coins in the market. He would take twenty lashes for such a gain. He agreed instantly. He ran home and got the money for Nandu and brought along his whip as well. Nandu counted the money carefully. He then took the whip and the lashes fell on she merchant’s back in quick succession. By the eighth lash the merchant was almost in tears but he told himself that there were only two lashes to go and the horse would be his ! The merchant held his breath waiting for the final lash. But Nandu had mounted his horse and was riding off. “Wait!” shouted the merchant in anger. “What about the tenth lash ? Where are you going with the horse ? We had a deal.” Nandu stopped and said, “I agreed to give you the horse only after I had given you ten lashes. But it is upsetting my horse. I’ll give you the last lash later. Till then goodbye !” “Come back you cheat!” the merchant shouted. But the crowd that had gathered around agreed with Nandu. A deal was a deal. Till the last lash was given the horse could not belong to the merchant. Nandu rode away richer by five hundred gold coins and Somendra waited in vain for several days for the final lash which never came !

1.  Why did the merchant offer to buy Nandu’s horse?
a) He was very fond of horses and Nandu’s horse was a rare breed.
b) It was his way of helping Nandu who was poor.
c) The horse would be useful for carrying goods to the market.
d) He hated Nandu and wanted to deprive him of something he loved.
e) He was a crafty man, ready to do anything to earn money
Answer : E
Explanation : The merchant offered to buy Nandu’s horse, because he was  a crafty manm ready to do anything to earn money

2. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?
(A) Nandu was an orphan.
(B) The merchant was very per-severing.
(C) The merchant was fonder of Nandu’s horse than Nandu was.
a) None         b)  Only (A)             c) Both (A) and (B)             d) All (A), (B) and (C)
e) None of these
Answer : B
Explanation :
 Nandu was an orphan is the only true statement in the context of the passage

3. Why did Nandu set the condition of giving the merchant ten lashes ?
a) To discourage the merchant from buying his horse.
b) To demonstrate how painful a whipping was so that the merchant would never hit the horse
c) To bargain with the merchant to offer more money.
d) To outwit the merchant who was trying to cheat him.
e) None of these
Answer : d
Explanation :
Nadu set the condition of giving the merchant ten lashes => To outwit the merchant who was trying to cheat him
4. Why did the bystanders take Nandu’s side in the argument ?
(A) They hoped that Nandu would give them a reward from the five hundred gold coins he had earned.
(B) They were sure that the merchant would ill treat the horse and wanted to prevent that from happening.
(C) They knew that Nandu would be miserable without his horse of whom he was very fond.
a) Only B                b) Only (A)   c)Both (A) and (C)              d)Only (C)
e) None of these
Answser: E
Explanation : None of these

5. What reason did Nandu cite for not giving the merchant the final lash ?
a) He was tired and not in the mood.
b) He realised that the merchant was in great pain and took pity on him.
c) He was following the advice of the people around.
d) His horse was distressed by the whipping.
e) He had changed his mind about selling his horse.
Answer:D
Explanation :
The reason  that did Nandu cite for not giving the merchant the final lash : His horse was distressed by the whipping.
6. Which of the following can be said about Nandu ?
(A) He was very cunning.     (B) He needed money. 
(C) He was cruel to people but loved animals.
a) Only (A)    b) Both (A) and (B)  c) Both (B) and (C)  d) All (AUB) and (C)
e) None of these
Answer : E
Explanation :
Nandu was not cunning and not needed money and he was not cruel to people but loved money.
So none of these is the correct answer

7. What made the merchant agree to Nandu’s strange condition for buying the horse ?
a) He wanted to show Nandu how brave he was
b) The thought of the profit he would make on selling the horse
c) The fear that Nandu would raise the price of his horse otherwise
d) He did not think that Nandu would actually whip him
e) None of these
Answer :B
Explanation :
The reason that made the merchant to Nandu’s strange condition for buying the horse  : The thought of the profit he would make on selling the horse

8.  Why did Nandu consider selling his horse to the merchant?
a) He had no real use for the horse
b) The merchant’s offer was more than what the horse was worth
c) He had not managed to sell it at the village fair
d) He could no longer afford to feed his horse
e) None of these
Answer : E
Explanation :
None of these

109.    Which of the following best describes the merchant’s reputation in the village?
a)       He was enterprising and had made a lot of money
b)       He was dishonest and would do anything to get what he wanted
c)       He would squander his money on things he liked
d)       He was generous and helped the less fortunate
e)       He was successful because he was courageous and stubborn.
Answer: B
Explanation :
The sentence the best describes the merchants’ reputation in the village: He was dishonest and would do anything to get what he wanted.

Directions (10-11) : Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.
10. Return
a) reject        b) profit        c) settle        d) replace      e) exchange           
Answer: E
Explanation:
  Return is a noun here. The meaning of return generally is give, put, or send (something) back to a place or person. OR as a response to somebody   or something
 The meaning of the RETURN as used in the given passage: as a way of thanking somebody for something they have done.
The word most similar to the word RETURN  : Exchange
Some other synonyms of RETURN : Turn Back , Backtrack ,restore , revert , reciprocate

11. Paused             
a) halted       b) relaxed  c) ended  d) stuck    e) interval         
Answer : A
Explanation : Pause is a verb.  General meaning of PAUSE is a temporary stop in action or speech.
The meaning of the word PAUSE as used in the passage is : to stop doing something for a short time before continuing or interrupt action.
The word most similar to PAUSED in the give options is  : HALTED
Other synonyms of PAUSE are : Desist , Discontinue , Intermission etc.

12. Choose the word which is most opposite in meaning to the word GATHERED as used in the passage.
a) dissolved   b) collected   c) dispersed   d) melted      e) distributed
Answer :   C
Explanation: Gather is a verb.
The general meaning of gather is come together; assemble or accumulate.
The meaning of the word GATHERED as used in the passage is : draw together or toward oneself ,bring people together in one place to form a group.
The most opposite meaning to the word GATHERED as used in the passage :  C

Other antonyms of GATHER are :  Divert , Spread

E-mail Newsletter

Sign up now to receive updates from us.

Content

© 2014 www.campusplace.co.in. Designed by Bloggertheme9 | Published By Gooyaabi Templates.
Proudly Powered by Blogger.