Sunday, 4 December 2016

SSC Previous Year Solved Questions -- Problems on Calendars Solved Questions



                                   Calendars - SSC Previous Year Questions

1. If the day before yesterday was Wednesday, when will Sunday be? SSC 10+2  2013 , 2010
a)    Today                                   b)Tomorrow
b)    Day after tomorrow                d) Two days after tomorrow
Answer :  B
Given that day before yesterday was Wednesday.
    Day before yesterday --- Wednesday
   Yesterday   ----- Thursday
    Today  -- Friday
    Tomorrow – Saturday
    The day after tomorrow --- Sunday
Hence, the day after tomorrow will be Sunday.

2.    If two days back it was 9th November 2014 and it was a Sunday, then tomorrow will be                    SSC CHSL 2015  LDC and DEO Exam
a)12th November 2014 , Wednesday
b)12th November 2014 , Thursday
c)13th November 2014 , Wednesday
d)12th November 2014 , Tuesday
Answer : A
Explanation :  Two days back was 9th November 2014 , Sunday
Today => 9th November 2014 + 2 days = 11th November 2014 , Tuesday
Tomorrow will be => 11th November 2014, Tuesday   + 1 day
                             = 12th November 2014, Wednesday.

3.    Given that 25th February 2008 is Monday, what day is 2nd March of 2008?                                      SSC data entry operator LDC Exams  2012
a)Tuesday          b)Saturday    c)Sunday                d)Monday
Answer :   C
Explanation : 2008 is a leap year .
Given that 25th February 2008 is Monday.
Number of days from 26th February to 2nd March => 6 days.
                 The day of the week on 2nd March 2008 = Monday + 6 i.e, Sunday.

4.    If 9th of the month falls on the day preceding Sunday, on what day will the 1st of the month fall?  SSC CGL   PRE 2000
a) Friday                 b)Saturday              c)Sunday       d)Monday
Answer : A
Explaantion :
 9th of the month falls on the day preceding Sunday.
So 9th of the month falls on Saturday. 
 7 days before , 2nd of the month also falls on Saturday.
1st of the month falls on => Saturday – 1 = Friday

5.    Anil reached a place on Friday. He came to know that he was three days earlier than the scheduled day. If he had reached there on the following Sunday, how many days late /early he would have been?  SSC CGL PRE 2008
a) One day earlier     b) One day late                  c)Two days late        d) Two days earlier
Answer :  A
Explanation :
Anil reached the place on Friday.
     Anil was 3 days earlier than the scheduled day => Scheduled day = Friday + 3 days = Monday
If he had reached on Sunday => Monday – Sunday = 1 day , then he would have been one day earlier than the scheduled day

6.    Reaching a place of appointment on Friday, I found that I was two days earlier than the scheduled day. If I had reached on the following Wednesday, how many days late would I have been?  SSC Combined Matric level  2000
a)one day      b)Two days             c)Three days           d)Four day
Answer : C
Explanation :  
I reached the place on Friday and I was two days earlier than the scheduled day.
Scheduled day = Friday + 2 = Sunday.
If I had reached on the following Wednesday, Wednesday – Sunday = 3 days late

7.    If the day before yesterday was Sunday, what day will it be three days after the day after tomorrow?  SSC CGL Tier 1 2010
a) Sunday                    b) Monday               c)Wednesday                    d)Saturday
Answer : A
           Day before yesterday was Sunday.
So today is Sunday + 2 = Tuesday
Day after tomorrow will be =>Tuesday +  2 = Thursday
     3 days after the day after tomorrow = Thursday + 3 =Sunday.

8.    If the day after tomorrow is Sunday, what day was tomorrow’s day before yesterday?
SSC CGL Tier 1 2010.
               a)    Friday           b)Thursday              c)Monday                d)Tuesday
Answer : B
Explanation :
              The day after tomorrow is Sunday.
     Therefore, today is Sunday -2 = Friday.
   Tomorrow’s day before yesterday is Today’s Yesterday => Friday – 1 = Thursday

9.    Suresh was born on 4th October 1999. Shashikanth was born 6 days before Suresh. The independence day of that year fell on Sunday. Which day was Shashikanth born?
SSC CGL TIER 1 2011
a)Tuesday          b)Wednesday           c)Monday                d)Sunday
Answer: A
Explanation: 
Suresh was born on 4th October 1999.
  Shashikanth was born 6 days before Suresh=> Shashikanth was born on 28th September 1999.
Independence day of that year fell on Sunday => August 15th , 1999 was Sunday.
Number of days from August 15th to September 28th => August – 16 days  + September 28 days   = 44 days
The total number of odd days in 44 days = 2 odd days
The day of the week on 29th October 1999 => Sunday + 2 =Tuesday

10. If the 23rd of a month is a Sunday, what day it would have been two weeks and four more days earlier ? SSC Combined Matric level  PRE 2001
           a)    Monday                   b)Tuesday               c)Wednesday           d)Thursday
Answer : C
Explanation :  
Given that the 23rd of a month is a Sunday.
Total days in two weeks and four more days are ( 2x 7 days ) +4 days = 18 days.
The number of odd days in 18 days is  4.
Two weeks and four more days earlier => Sunday – 4 = Wednesday.

11. If 15th June falls 3 days after tomorrow, that is Friday, on what day will the last of the month fall? 
          a)    Monday         b)Tuesday               c)Wednesday         d)Thursday
                                                                                                       SSC CML PRE  2001
Answer : B
Explanation : 
Tomorrow is Friday.
15th June falls 3 days after tomorrow =>So 15th July falls on Friday + 3 =Monday
Last day of the month is June 30th.
Number of odd days from 15th June to 30th June ( excluding 15th June) =15 days
So the number of odd days is  1.
Therefore, last day of the month falls on Monday + 1 = Tuesday.

12. If three days after today will be Tuesday, what day was four days before yesterday?   
           a)    Monday                   b) Thursday             c)Sunday                d)Wednesday  
                                                                                  SSC Combined Metric level 2002
           Answer : A
Explanation : 
Three day after today will be Tuesday
Today => Tuesday – 3 = Saturday.
4 days before yesterday => 5 days before today => Saturday – 5 =Monday

13. Ann is 300 days older than Varun and Sandeep is 50 weeks older than Ann. If Sandeep was born on Tuesday, on which day was Varun born?  
            a)    Monday                   b) Thursday             c)Wednesday           d)Friday       
                                                                                                               SSC CHSL 2014
Answer :  C
 Sandeep was born on Tuesday.
Sandeep is 50 weeks older than Ann. Then Ann was born on Tuesday.
Ann is 300 days older than Varun  means Varun is 300 days younger than Ann.
The number of odd days in 300 days = 6 odd days.
So Varun was born 6 days before Tuesday => Tuesday – 6 = Wednesday

14. In the year 1996, the Republic day was celebrated on Friday. On which day was the Independence day celebrated in the year 2000?
             a)    Tuesday                  b)Monday                 c)Friday                  d)Saturday
Answer :  A
Explanation : The Repubilc day was celebrated on Friday.
    26th January 1996 was a Friday.
 The year 1996 was a leap Year.
  Number of  odd days from 27th January 1996 to August 15th, 1996 = 6 odd days
          So independence day of the year 1996 was  Friday + 6 = Thursday
      The total number of odd  days from August 15th 1996 to August 15th 2000 => 1 leap year +  3 ordinary years = 5 odd days
          15th August 2000 was 5 days after  Thursday, i.e., Tuesday

15. Mrs. Susheela celebrated her wedding anniversary on Tuesday, 30th September 1997. When will she celebrate her next wedding anniversary on the same day?     [SSC CGL 2011]
a)       30 September 2003                      b)30 September 2004
c)       30 September 2002                      d)30 October 2003
  Answer : A
Explanation :  
   Given that 30th September 1997 was Tuesday.
          30th September 1998   =>Wednesday
          30th September 1999    => Thursday
          30th September 2000   =>  Saturday
30th September 2001   =>  Sunday
          30th September 2002    => Monday
         30th September 2003     => Tuesday
         
Hence , Mrs. Susheela will celebrate her wedding anniversary on 30th September 2003 on the same day i.e, Saturday.