**Case Let 11:**In an organization, there are 1700 employees. The organization has five departments - HR, Finance, Marketing, Administration and Manufacturing. Out of the total number of female employees in the organization, 34% work in the HR department, 20% work in the Marketing department, 18% work in the finance department and the remaining 224 female employees work in Administration department. Manufacturing department has no female employees.

Out of the total
number of male employees in the organization, 12% work in the HR department, 35%
work in the Marketing department, 30% work in the Finance department, 10% work in
Administration department and the remaining employees work in Manufacturing
department.

**Data Interpreatation and Data Analysis of given caselet :**
Total number of employees = 1700

__Females :__
Let total female
employees be 100%

34% in HR
department , 20% in Marketing , 18% in Finance

Remaining female
employees = (100% -( 34%++20% + 18% ))=28%=224

28% of female
employees working in Administrative department = 224 =>1% =$\frac{224}{28}$
=8

Females in HR department = 34% = 34 x 8 =
272

Females in Marketing department = 20% = 20
x 8 = 160

Females in Finance department = 18% = 18 x
8 =144

Females in Manufacturing department = 0

Total female
employees = 800

__Males :__
Total male
employees = Total employees – Total female employees = 1700-800 = 900

Males in HR dept = 12% of total males = $\frac{12}{100}$
x 900 =
108

Males in Marketing dept =$ \frac{35}{100}$
x 900 = 315

Males in Finance
dept = $ \frac{30}{100}$10 x 900 = 270

Males in
Adminstration dept =$ \frac{10}{100}$ x 900 = 900

Remaining male
employees = 100% - (12% + 35% +30% +10% ) =13%

Male employees
working in Manufacturing department = $ \frac{13}{100}$ x 900 =117

__Questions with Explanations :__
1. If the male employees in Finance
department increase by 10%, the male employees in the Administration department
increase by 20%, 23 male employees join the Manufacturing department and the number
of male employees in HR and Marketing department remains the same, what is the
percentage increase in the number of male employees in the organization?

a)7
$\frac{4}{9}$
b)7 $\frac{1}{9}$ c)7 5/9 d)7 $\frac{2}{9}$ e)None

Answer:

Explanation :

Number of male
employees initially = 900

Male employees in
Finance increases by 10% = 270 x $ \frac{110}{100}$ = 297

Male employees in Administration depart increases
by 20% = 90 x $ \frac{120}{100}$ = 108

23 male employees
join Manufacturing department = 117 + 23 = 140

There is no change in the number of employees
in Marketing and HR dept.

Number of employees increased = 27 +
18 +23 =68

Percentage increase in the number of male
employees = $ \frac{68}{900}$x 100% = 7 $\frac{5}{9}$%

2. The total
number of male employees working in the Marketing and Finance department
together is what percent of the total number of employees (male and female)
working in these two departments together?

a)66 b)63 c)62 d)60 e)70

Answer :

Explanation :

Total number of
male employees working in the Marketing Dept=315

Total number of
male employees working in the Finance Dept= 270

The total number of
male employees working in the Marketing and Finance department= 315+270=585

Total number of
employees (male and female) working in Marketing dept=315+160=475

total number of
employees (male and female) working in Finance dept = 270+144=414

total number of
employees (male and female) working in these two departments together

= 475 +414 =889

Required percentage = $\frac{585}{889}$ x 100% = 65.8%
= 66% approximately

3. If 26 male
employees from the HR department are transferred to the Administration department and
28 female employees from Administration department are transferred to the HR department, what is the ratio of the number of male employees to the number of
female employees in the Administration department after the transfer of employees?

a)
23:49 b) 29:49 c) 25:49 d)23.47
e) 25:47

Answer : B

Explanation:

26 male employees
from Hr department are transferred to the Administration department.

Number of male employees
in Admin Dept after transfer of 26 males from HR = 90 + 26 =116

28 female employees
from the Administration department are transferred to the HR department

Number of females
employees in Admin dept after the transfer of 28 females to HR = 224-28=196

the ratio of the number
of male employees to the number of female employees in Administration
department after the transfer of employees
=116 : 196 = 29 :49

4. What is the average number of employees
(male and female) who work in Manufacturing, Marketing, and Administration
department together?

a)
360 b) 392 c) 302 d) 368 e)386

Answer : C

Explanation: The average number of employees (both male and female) who work in Manufacturing,
Marketing and Administration dept = $\frac{315+160+117+0+90+224}{3}$ = $\frac{906}{3}$ =302

5. If an equal number of female employees and
male employees working in the Finance department are left, then the number of employees working in the same
department reduces to 40: 19. What is the total number of employees working in
Finance department who left the job?

a) 20 b) 60 c)30 d) 50
e)40

Answer :C

Explanation: Let
the number of employees left Finance dept be x

When x number of male
employees and x number of females employees left Finance dept, their ratio becomes 40:19

Then , $\frac{270-x}{144-x}$= $ \frac{40}{19}$

21x = (144x40)-(270x19)

=> 21x=5760 – 5130

21x = 630

=>x=$\frac{630}{21}$ = 30 Therefore, 30 males and 30 females left Finance dept

21x = (144x40)-(270x19)

=> 21x=5760 – 5130

21x = 630

=>x=$\frac{630}{21}$ = 30 Therefore, 30 males and 30 females left Finance dept

__Case let 12 :__
There are two
trains, Train A and Train B. Both trains have four different types of coaches
viz. General coaches, Sleeper coaches First class Coaches and AC coaches. In
Train A there is a total of 700 passengers.

Train B has thirty
percent more passengers than Train A. Twenty percent of the passengers of Train
A is in general coaches. One-fourth of the total number of passengers from Train
A is in AC coaches.

Twenty-three
percent of the passengers of Train A are in sleeper class coaches. Remaining
passengers of Train A are in first-class coaches. Total number of passengers in
AC coaches in both the trains together are 480. Thirty percent of the number of
passengers of Train B is in sleeper class coaches.

Ten percent of the
total passengers of Train B is in first-class coaches. Remaining passengers of
Train B is in general class coaches.

__Data Analysis and Data Interpretation of the given case let :__

__TRAIN A :__
Total number of passengers = 700

Passengers in
general coaches = 20%of total passengers of train A = $\frac{20}{100}$
x 700 = 140

Passengers in AC
coaches = ¼ of total passengers of train A =$\frac{1}{4}$ x 700 = 175

Passengers in Sleeper
coaches = 23% of total passengers of train A =$\frac{23}{100}$ x 700 = 161

Passengers in
general coaches = Remaining passengers =
700 – (140+175+161) = 224

__Train B :__

Total number of
passengers = 30% more than passengers of train A = $\frac{130}{100}$ x 700 =910

Total number of
passengers in AC coaches in both trains= 480

Passengers in AC
coaches in train B= Total passengers in AC coaches – Passengers in AC coaches
of train A = 480-175=305

Passengers in Sleeper
coaches = 30% of total passengers of train B = $\frac{30}{100}$ x 910 = 273

Passengers in first
class = 10%of total passengers of train B = $\frac{10}{100}$ x 910 = 91

Passengers in
general coaches = Remaining passengers = 910 – (305+273+91) = 241

**Questions with Explanation:**

1. What
is the respective ratio between the number of passengers in first-class coaches
of Train A and the number of passengers in sleeper class coaches of Train B?

a)13:7
b)7:13 c) 32:39
d)Data Inadequate e) None

Answer :C

Explanation: Number of passengers in first-class coaches
of Train A =224

Number of
passengers in sleeper class coaches of Train B = 273

Required ratio = 224 : 273 = 32 : 39

2. What
is the total number of passengers in the general coaches of Train A and the AC
coaches of Train B together?

a)
449 b)
459 c) 435 d)445 e) None of these

Answer : D

Explanation: Total
number of passengers in the general coaches of Train A =140

Total number of
passengers in the AC coaches of Train B =305

Total number of passengers in the general
coaches of Train A and the AC coaches of Train B together = 140 + 305 =445

3. What
is the difference between the number of passengers in the AC coaches of Train A
and the total number of passengers in sleeper class coaches and First class coaches
of together of Train B?

a)
199 b)
178 c)187 d)175
e) 189

Answer : E

Explanation: Number
of passengers in the AC coaches of Train A =175

Total number of
passengers in sleeper class coaches and First class coaches of together of
Train B =273+91=364

Required difference = 364 – 175 = 189

4. Total number of passengers a general class coaches in both the trains
together is approximately what percentage of the total number of passengers in
Train B?

a) 35 b) 42 c)
46
d) 35 e) 31

Answer : B

Explanation: Total
number of passengers a general class
coaches in both the trains together = 140+241 =381

Total number of
passengers in Train B = 910

Therefore, required percentage = $\frac{381}{900}$
x 100 = 41.86% = 42% approximately

5. If the cost of the per ticket of first-class is Rs 450, what total amount will be generated from first-class coaches
of Train A?

a) Rs
100080
b)Rs 108000 c)Rs 100800

d)Rs 10800 e) None of the above

Answer :C

Explanation: Total
passengers in first-class coaches of Train A = 224

Total amount generated = 224 x 450 =
Rs 100800