One stop blog for all competitive examinations

Case Let 11: In an organization, there are 1700 employees. The organization has five departments - HR, Finance, Marketing, Administration...

DATA INTERPREATION - CASELETS Data Interpretation Solved Questions on Caselets

Case Let 11: In an organization, there are 1700 employees. The organization has five departments - HR, Finance, Marketing, Administration and Manufacturing. Out of the total number of female employees in the organization, 34% work in the HR department, 20% work in the Marketing department, 18% work in the finance department and the remaining 224 female employees work in Administration department.  Manufacturing department has no female employees.
Out of the total number of male employees in the organization, 12% work in the HR department, 35% work in the Marketing department, 30% work in the Finance department, 10% work in Administration department and the remaining employees work in Manufacturing department.

Data Interpreatation  and Data Analysis of given caselet :
 Total number of employees = 1700
Females :
 Let total female employees be 100%
34% in HR department , 20% in Marketing , 18% in Finance
Remaining female employees = (100% -( 34%++20% + 18% ))=28%=224
28% of female employees working in Administrative department = 224 =>1% =$\frac{224}{28}$ =8
   Females in HR department = 34% = 34 x 8 = 272
    Females in Marketing department = 20% = 20 x 8 = 160
    Females in Finance department = 18% = 18 x 8 =144
 Females in Manufacturing department = 0
Total female employees = 800
Males :
Total male employees = Total employees – Total female employees = 1700-800 = 900
Males in  HR dept = 12% of total males = $\frac{12}{100}$ x  900  = 108
Males  in Marketing dept =$ \frac{35}{100}$ x 900 = 315
Males in Finance dept = $ \frac{30}{100}$10 x 900 = 270
Males in Adminstration dept =$ \frac{10}{100}$ x 900 = 900
Remaining male employees = 100% - (12% + 35% +30% +10% ) =13%
Male employees working in Manufacturing department = $ \frac{13}{100}$ x 900 =117

Questions with Explanations :
1.       If the male employees in Finance department increase by 10%, the male employees in the Administration department increase by 20%, 23 male employees join the Manufacturing department and the number of male employees in HR and Marketing department remains the same, what is the percentage increase in the number of male employees in the organization?
a)7 $\frac{4}{9}$          b)7 $\frac{1}{9}$             c)7 5/9      d)7 $\frac{2}{9}$         e)None
Answer:
Explanation :
Number of male employees initially = 900
Male employees in Finance increases by 10% = 270 x $ \frac{110}{100}$ = 297
   Male employees in Administration depart increases by 20% = 90 x $ \frac{120}{100}$ = 108
23 male employees join Manufacturing department = 117 + 23 = 140
  There is no change in the number of employees in Marketing and HR dept.
              Number of employees increased = 27 + 18 +23 =68
     Percentage increase in the number of male employees = $ \frac{68}{900}$x  100% = 7 $\frac{5}{9}$%
      
2.       The total number of male employees working in the Marketing and Finance department together is what percent of the total number of employees (male and female) working in these two departments together?
a)66    b)63             c)62    d)60    e)70
Answer :
Explanation :
Total number of male employees working in the Marketing Dept=315
Total number of male employees working in the Finance Dept= 270
The total number of male employees working in the Marketing and Finance department= 315+270=585
Total number of employees (male and female) working in Marketing dept=315+160=475
total number of employees (male and female) working in Finance dept = 270+144=414
total number of employees (male and female) working in these two departments together
   = 475 +414 =889
   Required percentage = $\frac{585}{889}$ x 100% = 65.8% = 66% approximately
 
3.       If 26 male employees from the HR department are transferred to the Administration department and 28 female employees from Administration department are transferred to the HR  department, what is the ratio of the number of male employees to the number of female employees in the Administration department after the transfer of employees?
a) 23:49   b) 29:49      c) 25:49    d)23.47  e) 25:47
Answer : B
Explanation:
26 male employees from Hr department are transferred to the Administration department.
Number of male employees in Admin Dept after transfer of 26 males from HR = 90 + 26 =116
28 female employees from the Administration department are transferred to the HR department
Number of females employees in Admin dept after the transfer of 28 females to HR = 224-28=196
the ratio of the number of male employees to the number of female employees in Administration department after the transfer of employees   =116 : 196 = 29 :49

4.       What is the average number of employees (male and female) who work in Manufacturing, Marketing, and Administration department together?
a) 360           b) 392   c) 302         d) 368    e)386
Answer : C
Explanation: The average number of employees (both male and female) who work in Manufacturing, Marketing and Administration dept = $\frac{315+160+117+0+90+224}{3}$ = $\frac{906}{3}$ =302

5.       If an equal number of female employees and male employees working in the Finance department are left, then  the number of employees working in the same department reduces to 40: 19. What is the total number of employees working in Finance department who left the job?
a) 20   b) 60            c)30    d) 50       e)40
Answer :C
Explanation: Let the number of employees left Finance dept be x
                    When x number of male employees and x number of females employees left Finance dept, their ratio becomes 40:19
           Then , $\frac{270-x}{144-x}$= $ \frac{40}{19}$              
            21x = (144x40)-(270x19) 
            => 21x=5760 – 5130
             21x = 630 
           =>x=$\frac{630}{21}$ = 30 Therefore, 30 males and 30 females left Finance dept


Case let 12 :
There are two trains, Train A and Train B. Both trains have four different types of coaches viz. General coaches, Sleeper coaches First class Coaches and AC coaches. In Train A there is a total of 700 passengers.
Train B has thirty percent more passengers than Train A. Twenty percent of the passengers of Train A is in general coaches. One-fourth of the total number of passengers from Train A is in AC coaches.
Twenty-three percent of the passengers of Train A are in sleeper class coaches. Remaining passengers of Train A are in first-class coaches. Total number of passengers in AC coaches in both the trains together are 480. Thirty percent of the number of passengers of Train B is in sleeper class coaches.
Ten percent of the total passengers of Train B is in first-class coaches. Remaining passengers of Train B is in general class coaches.

Data Analysis and Data Interpretation of the given case let :
TRAIN A :
 Total number of passengers = 700
Passengers in general coaches = 20%of total passengers of train A = $\frac{20}{100}$ x 700 = 140
Passengers in AC coaches = ¼ of total passengers of train A =$\frac{1}{4}$ x 700 = 175
Passengers in Sleeper coaches = 23% of total passengers of train A =$\frac{23}{100}$ x 700 = 161
Passengers in general coaches = Remaining passengers  = 700 – (140+175+161) = 224

Train B : 
Total number of passengers = 30% more than passengers of train A = $\frac{130}{100}$ x 700 =910
Total number of passengers in AC coaches in both trains= 480
Passengers in AC coaches in train B= Total passengers in AC coaches – Passengers in AC coaches of train A = 480-175=305
Passengers in Sleeper coaches = 30% of total passengers of train B = $\frac{30}{100}$ x 910 = 273
Passengers in first class = 10%of total passengers of train B = $\frac{10}{100}$ x 910 = 91
Passengers in general coaches = Remaining passengers = 910 – (305+273+91) = 241

Questions with Explanation:
1. What is the respective ratio between the number of passengers in first-class coaches of Train A and the number of passengers in sleeper class coaches of Train B?
a)13:7          b)7:13  c) 32:39       d)Data Inadequate    e) None
Answer :C
Explanation: Number of passengers in first-class coaches of Train A =224
Number of passengers in sleeper class coaches of Train B = 273
   Required ratio = 224 : 273 = 32 : 39

2. What is the total number of passengers in the general coaches of Train A and the AC coaches of Train B together?
a) 449           b) 459   c) 435         d)445            e) None of these
Answer : D
Explanation: Total number of passengers in the general coaches of Train A =140
Total number of passengers in the AC coaches of Train B =305
     Total number of passengers in the general coaches of Train A and the AC coaches of Train B together = 140 + 305 =445

3. What is the difference between the number of passengers in the AC coaches of Train A and the total number of passengers in sleeper class coaches and First class coaches of together of Train B?
a) 199           b) 178           c)187    d)175          e) 189
Answer : E
Explanation: Number of passengers in the AC coaches of Train A =175
Total number of passengers in sleeper class coaches and First class coaches of together of Train B =273+91=364
  Required difference = 364 – 175 = 189

4.       Total number of passengers a general class coaches in both the trains together is approximately what percentage of the total number of passengers in Train B?
a) 35   b) 42   c) 46       d) 35         e) 31
Answer : B
Explanation: Total number of passengers  a general class coaches in both the trains together = 140+241 =381
Total number of passengers in Train B = 910
       Therefore, required percentage = $\frac{381}{900}$ x 100 = 41.86% = 42% approximately

5.       If the cost of the per ticket of first-class  is Rs 450, what total amount will be generated from first-class coaches of Train A?
a) Rs 100080    b)Rs 108000       c)Rs 100800
 d)Rs 10800               e) None of the above
Answer :C
Explanation: Total passengers in first-class coaches of Train A = 224

         Total amount generated = 224 x 450 = Rs 100800