Monday, 17 October 2016

DATA INTERPREATION Solved Questions - Caselets for Bank clerks and PO exams

kvrrs     05:44:00    

Caselet 1 :
In a team there are 240 members (males and females). Two-thirds of them are males. Fifteen per cent of males are graduates. Remaining males are non-graduates. Three- fourths of the females are graduates. Remaining females are non-graduates. (SBI PO 2013)
1. What is the difference between the number of females who are non-graduates and the number of males who are graduates?
    a) 2                   b)24    c)4     d)116    e) 36
2. What is the sum of the number of females who are graduates and the number of males who are non -graduates?
    a) 184       b)96    c)156  d)84      e) 196
3. What is the ratio of the total number of males to the number of females who are non-graduates?
    a) 6:1       b)8:1  c)8:3   d) 5:2    e) 7:2

Explanation :
Total  members (males and females)=240.

$\frac{2}{3}$ of them are males  =>Males = 240 x $\frac{2}{3}$ = 160

15% of males are graduates => 

Male graduates= $\frac{15}{100}$ x 160 = 24

Male non-graduates = 160 – 24 = 136

Number of females = Total members – Male members = 240- 160 = 80

Three-fourth of the females are graduates = 80 x ¾ = 60

Questions and Answers :
1. What is the difference between the number of females who are non-graduates and the number of males who are graduates?
    a) 2                   b)24    c)4     d)116    e) 36
Answer : C
Explanation :
  Number of females who are non-graduates = 80-60=20

             Number of male graduates =24

   Therefore, required difference = 24 -20 = 4

2. What is the sum of the number of females who are graduates and the number of males who are non -graduates?
    a) 184       b)96    c)156  d)84      e) 196
Answer : E
Explanation :  
   Number female graduates = 60  

   Number male non-graduates = 136

            Required sum = 60 + 136 = 196

3. What is the ratio of the total number of males to the number of females who are non-graduates?
    a) 6:1       b)8:1  c)8:3   d) 5:2    e) 7:2
Answer :
Explanation : Total number of males = 160

  Total number of females who are non-graduates = 20

         Required ratio = 160 : 20 = 8 :1


Caselet 2 : In a school having 400 students boys and girls are in the ratio of 3:5 respectively. The students speak Hindi, English or both the languages, 12% of the boys speak only Hindi , 22% of the girls speak only English.24% of the total students speak only Hindi and the number of boys speaking both languages is 6 times the number of boys speaking only Hindi.

Explanation :
    Total number of students ( Boys + Girls ) = 400

                Ratio of boys to girls = 3 :5

Total students who speak only Hindi = 

        24% of total students = $\frac{24}{100}$ x 400 =96

 Number of boys = 400 x $\frac{3}{8}$ = 150   

  Number of girls = 400 x $\frac{5}{8}$ = 250

  Boys who speak only Hindi => 

  12% of total boys = $\frac{12}{100}$ x 150 = 18

Boys who speak both English and Hindi = 

6 times the number of boys speaking only Hindi =6x18=108

Boys who speak only English=150- ( 18 +  108 ) 

= 150 –126 = 24

Girls who speak only English =22% of total girls = 

$\frac{22}{100}$ x 250 =55

Girls who speak only Hindi=

Total students who speak only Hindi - Boy who speak only Hindi =96-18=78

Girls who speak Hindi and English = 250 – (78+55)=117

Questions and Explanation:
1. Total how many boys speak Hindi?
a)18    b)126            c)108            d)26    e)None of these
Answer : a
Explanation :
Number of students who speak Hindi, then we have to take only and Hindi and (English+ Hindi)

Number of boys who speak  Hindi = 18 +108 = 126

2. How many girls speak only Hindi?
a)55    b)117  c)96    d)78    e)None of these
Answer : D
Explanation : 

Number of girls who speak only Hindi = 78

3. How many total numbers of students speak English?
a)304  b)79    c)225  d)117  e)None of these
Answer :A
Explanation : Number of students who speak English = Number of students who speak only English and number of students who speak both English & Hindi

Number of students who speak English =  24 +117 +55 +108 = 304

4. Number of girls speaking only Hindi is what percent of the total number of students speaking only Hindi?
a)38.2% b)71.2%     c)31.2%  d)78%            e)81.25%
Answer :
Explanation : Number girls speaking only Hindi = 78

Total number of students speaking only Hindi = 78+18 = 96

     Required percentage = $\frac{18}{96}$ x 100 = 18.75

5. What is the respective ratio between the number of boys and girls speaking both the languages?
a)23:25         b)12:25           c)12:13    d)25:13     e)None
Answer :C
Explanation : 
Number of girls who speak both the languages = 117

 Number of boys who speak both the languages = 108

       Therefore required ratio = 108 : 117 = 12 : 13


Caselet 3:
Children in a class play only one or two or all the three games Badminton, Football and Cricket. 5 children play only Cricket, 8 children play only Football and 7 children play only Badminton. 3 children play only two games Badminton and Football, 4 children play only two games Cricket and Football and another 4 children play only two games Badminton on and Cricket. 2 children play all the three games.
Explanation :
We can draw a Venn diagram from the give information:
  

1.  In all how many children play Football?
   a) 8     b)17       c) 15               d)14     e) None of these
Answer : b
Explanation : Number of football players = 3+2+4+8 =17

2.   How many children play Badminton as well as Cricket?
    a) 9              b)10        c) 4      d)6    e) None of these
Answer : D
Explanation : 
Number of badminton as well as Cricket players = 
4 + 2 =6

3.  Total how many children are there in the class?
     a) 33                 b)31   c) 36   d)35  e) None of these
Answer : A
Explanation : Total number of children in the class = 7+3+2+4+8+4+5 =33

4.  In all how many children play Badminton?
     a) 14                 b)17    c) 12  d)13      e) 16
Answer : E
Explanation : 
Total number of children who play Badminton = 
4 + 2 + 3 + 7 =16

5.  How many children play Football as well as Cricket?
       a) 7       b)4      c) 6    d)15   e) None of these
Answer : C

Explanation: 
Number of children who play Football as well as Cricket = 
4 + 2 = 6







E-mail Newsletter

Sign up now to receive updates from us.

Content

© 2014 www.campusplace.co.in. Designed by Bloggertheme9 | Published By Gooyaabi Templates.
Proudly Powered by Blogger.