Wednesday, 12 October 2016

DATA INTERPRETATION FOR COMPETITIVE EXAMS - Solved questions of Case lets in Data Interpretation

kvrrs     04:21:00    

Case let 17:
In a ship , there are 1200 passengers.18% of the total number of passengers are from Britain. Two fifth of the total number of passengers is from South Arfrica.6% of the total number of passengers are from Madagascar. Remaining number of passengers is from India.25% of the number of passengers from Britain is female.
Half the number of passengers from South Africa is male. There is no female passenger from Madagascar. Two-third of the number of passengers from India is females.
(Allahabad Bank PO 2011)
Data Analysis and Data Interpretation of give Case let :
 Total passengers in ship = 1200

Passengers from Britain ( British Passengers):
Total number of British passengers =18% of total passengers = 18/100 x 1200 =216
Number of female British passengers = 25% of total British passengers = 25/100 x 216 = 54
Number of male British passengers = 216 – 54 = 162

Passengers from South Africa  :
Total number of South African  passengers =2/5 of total passengers = 2/5 x 1200 =480
Number of male South African  passengers =1/2 of  South African  passengers= 240
Number of female South African  passengers =1/2 of  South African  passengers= 240

Passengers from Madgascar :
Total number of passengers from Madagascar = 6% of total passengers = 6/100 x 1200 = 72
Number of male Madagascar passengers = 72
Number of female Madagascar passengers = 0

Passengers from India :
Number of Indian passengers = 1200-(216+72+480) =432
Number of female Indian passengers =2/3 of total Indian passengers = 2/3 x 432 = 288
Number of male Indian passengers =432 – 288 =144

Questions and Explanations for given case let in Bank PO previous exam :
1. What is the respective ratio between the number passengers from Madagascar, number of female passengers from South Africa and the total number of passengers from India?
a)2:5:18        b)3:10:18  c)3:11:18  d)2:18:5   e)None
Answer : B
Explanation:
Number passengers from Madagascar =72
Number of female passengers from South Africa =240
Total number of passengers from India = 432
   Required ratio = 72 : 240 : 432 = 3: 10 : 18

2. Number of male passengers from South Africa is approximately , what percentage of the total number of passengers from Britain?
a)111%         b)120%             c)130%    d)84%      e)15%
Answer :A
Explanation : Number of male passengers from South Africa =240
Total number of passengers from Britain =216
    Required percentage = 240/216 x 100% = 111.11% = 111% approximately

3. What is the average number of male passengers from all the four countries?
a)154.5         b)164.5         c)145  d)164  e)None
Answer : a
Explanation : Average number of male passengers from all the four countries =(144+240+72+162)/4 = 618/4=154.5
4. What is the difference between the number of male passengers from Madagascar and the number of male passengers from India?
a)64    b)82             c)74    d)72    e)None
Answer:D
Explanation : Number of male passengers from Madagascar = 72
Number of male passerger from India = 144
   Required difference = 144 – 72 = 72

5. What is the total number of male passengers from Britain and female passengers from India together?
a)340  b)420  c)350  d)460  e)None of these
Answer : E
Explanation : Total number of male passengers from Britain=162
Total number of female passengers from India = 288

  Total number of male passengers from Britain and female passengers from India together = 162+288=450


Case let 18:
In a college, 150 students of MBA are enrolled. The ratio of boys to girls is 7: 8. There are three disciplines, namely Marketing, HR and Finance in the college. In Marketing discipline there are 50% girls of their total number and the boys are 40% of their total number.
In HR discipline, girls are 30% of their total number while boys are 30% of their total number. Finance discipline has girls 20% of their total number and the boys are 30% of their total number. 7 boys and 9 girls are in HR and Marketing both. 6 boys and 7 girls are in HR and Finance both, 5 boys and 8 girls are in Marketing and Finance both. 2 boys and 3 girls are enrolled in all three disciplines.

Data Analysis and Interpretation of given case let:
Total number of students in the college =150
Ratio of boys to girls=7:8
Number of boys = 150 x 7/15 = 70
Number of girls = 150-70 = 80.

Marketing Department : 
Number of girls = 50% of total girls= ½ x 80 = 40
Number of boys = 40% of total boys = 40/100 x 70 = 28

HR Discipline :
 Number of girls = 30% of total girls = 30/100 x 80 = 24
Number of boys = 30% of total boys = 30/100 x 70 = 21

Finance Discipline :
Number of girls = 20% of total girls = 20/100 x 80 = 16
Number of boys = 20% of total boys = 20/100 x 70 = 14

HR and Marketing Both :  Boys =7    Girls =9
HR and Finance both :  Boys=6  girls=7
Marketing and Finance both : Boys = 5  Girls = 8

All Marketing , Finance and HR : Boys=2   Girls = 3







Questions and Answers for above case lets in data interpretation section :
1.       What percentages of students are enrolled in all three disciplines?
a) 3.3%     b) 7.2%     c) 8.5%   d) 9.32% e) None
Answer : A
Explanation :
Number of students enrolled in all three disciplines ( girls + boys) = 3 + 2 =5
Total number of students =150
  Therefore , percentage of students enrolled in all three disciplines = 5/150 x 100 % =3.3%

2. What is the ratio of boys to girls only in marketing discipline?
a)13:9 b)9:13 c)9:11 d) 11:9 e) None of these
Answer : B
Explanation :
 Number of boys  only in  Marketing discipline =18
Number of girls in only Marketing discipline = 26
   Ratio of boys to girls only in Marketing discipline = 18 : 26 = 9 : 13

3. The ratio of the number of boys in Marketing and Finance both to that of girls only in Finance is
a) 5:3 b)3:5  c)5:4   d)4:7    e) None of these
Answer : C
Explanation:
The number of boys in Marketing and Finance both =5
Number of girls in Finance =4
Required ratio = 5 : 4

4. By what per cent is the number of boys in Marketing discipline more than the number of girls in HR discipline?
a)13.33%  b)33.33%  c)14.66%  d)16.66% e) None
Answer : D
Explanation :
Number of boys in Marketing discipline= 28
Number of girls in HR discipline =24
     Required percentage = 28-24/24 x 100% = 4/24 x 100% =16.66%

5. The ratio of boys to girls enrolled only in HR discipline is
a) 10:11    b)9:10     c) 7:5  d) 5:7 e) None of these
Answer : A
Explanation :
Number of boys only in HR discipline = 10
Number of girls only in HR discipline = 11

   Ratio of boys to girls enrolled in only HR discipline = 10 : 11

E-mail Newsletter

Sign up now to receive updates from us.

Content

© 2014 www.campusplace.co.in. Designed by Bloggertheme9 | Published By Gooyaabi Templates.
Proudly Powered by Blogger.