One stop blog for all competitive examinations

Case let 15 : The premises of the bank are to be renovated. The renovation is in terms of flooring. Certain areas are to be floored eith...

Data Interpretation tutorials - How to solve caselets in Data Interpretation & Data Analysis

Case let 15 :
The premises of the bank are to be renovated. The renovation is in terms of flooring. Certain areas are to be floored either with marble or wood. All rooms/halls and pantry are rectangular.
The area to be renovated comprises a hall for customer transaction Treasuring 23m by 29m, the branch manager's room measuring 13m by 17m, a pantry measuring 14m by 13m, a record keeping-cum-server room measuring 21 m by 13 m and locker area measuring 29 m by 21m. The total area of the bank is 2000 sq.m.
The cost of wooden flooring is Rs 170 per sq m and the cost of marble flooring is Rs 190 per sq m. The locker area, record keeping-cum-server room and pantry are to be floored with marble. The branch manager's room and the hall for customer Transaction are to be floored with wood. No other area is to be renovated in terms of flooring.
(IBPS PO 2012)

Data Analysis and Interpretation:


Total area of the premises =2000 sq.m
Area of hall for customer transaction room= 23 x 29 = 667 sq.m
Area of branch managers room = 13 x 17 = 221 sq.m
Area of pantry = 14 x 13 = 182 sq.m
Area of record keeping room- server room= 21 x 13 = 273 sq.m
Area of locker =  29 x 21 = 609 sq.m
Total area of flooring = 667 + 221+182+273 +609 = 1952 sq.m
Remaining area = Total area – flooring area = 2000-1952 = 48 sq.m

Wooden Flooring :
Cost of wooden flooring = Rs 170 per sq.m
Cost of wooden flooring of branch managers room = 170 x 221 = Rs 37570
Cost of wooden flooring of Customer transaction hall = 667 x 170 =  Rs 113390

Marble Flooring:
Cost of marble flooring = Rs 190 per sq.m
Cost of marble flooring of locker area = 609 x 190 =Rs 115710
Cost of marble flooring of pantry = 182 x 190 =Rs 34580
Cost of marble flooring of record keeping room = 273 x 190 = Rs 51870

Questions with Explanations :
1.What is the ratio of the total cost of wooden flooring to the total cost of marble flooring?
a) 1879:2527 b) 1887:2386  c)1887:2527
d) 1829:2527           e)1887:2351
Answer : C
Explanation : Total cost of wooden flooring = 37570 +113390 =150960
Total cost of marble flooring = Rs 115710 +Rs 34580 +Rs 51870 = Rs 202160
    Ratio of the total cost of wooden flooring to the total cost of marble flooring
=   150960 : 202160  = 1887 : 2527

2.If the four walls and ceiling of the branch manager's room (the height of the room is 12 m) are to be painted at the cost of Rs 190 per sq m how much will be the total cost of renovation of the branch manager's room, including the cost of flooring?
       a) Rs 136800    b)Rs 216360   c)Rs 178790
       d)Rs 211940               e) None of these
Answer: B
Explanation:  Area of 4 walls of room = 2h(l+b)
  Area of 4 walls of branch managers room = 2 x 12 x (17 +13 ) = 720 sq.m
 Cost of painting 4 walls of branch managers room = 720 x 190 =136800
Cost of celing of branch managers room = Area of ceiling x  Cost per sq.m
                                                          =  221 x 190 =41990
Cost of flooring branch managers room = Rs 37570
        Total cost = Rs 136800 +Rs 41990 +Rs 37570 = Rs 216360

3.If the remaining area of the bank is to be carpeted at the rate of Rs 110 per m2, how much will be the increment in the total cost of renovation of bank premises?
a)Rs 5820  b)Rs 4848 c)Rs 3689  d) Rs 6690 e) 5280
Answer :
Explanation : Remaining area of bank = 48sq.m
     Cost of carpeting per sq.m = Rs 110
  Increment in the total cost of renovations= Remaining area of the bank x Cost of carpeting
                                                                    = 48 x 110 = 5280
  
4.What is the percentage area of the bank that is not to be renovated?
a) 2.2%        b) 2.4%  c) 4.2%    d) 4.4% e) None
Answer :
Explanation : Area not to be renovated = 48 sq.m
  Total area of the bank = 2000 sq.m
     Required percentage = 48/2000 x 100% = 2.4%

5.What is the total cost of renovation of the hall for customer transaction and the locker area?
a) Rs 229100  b) Rs 230206    c)Rs 216920
d) Rs 242440  e) None of these
Answer :
Explanation : Cost of renovation of the hall for customer transaction = Rs 113390
Cost of renovation of locker area = Rs 115710
   Required total cost = Rs 113390 +Rs 115710 = Rs 229100



CASE LET 16
In a school there are total 120 staff members and 800 students. 65% of the number of staff members is teachers and remaining staff members are administrative officials. Out of the total number of students 45% are girls.
Twenty per cent of the number of girls can speak only Hindi. Remaining girls can speak both Hindi and English. Three-fourth of the number of boys can speak only Hindi. Remaining boys can speak both Hindi and English.
Two-third of the number of teachers is male. Five-fourteenth of the number of administrative officials is female.
(IDBI Bank Officers 2012)
Data Analysis and Interpretation of given caselet from bank  PO exams :
Staff members :
Total number of staff members  = 120
Total number of teachers = 120x 65/100 = 78
Number of male teachers = 2/3 of total teachers = 2/3 x 78 = 52
Number of female teachers = 78 – 52 = 26

Total number of administrative officials = 120 – 78 = 42
Number of female administrative officials = 5/14  x 42 =15
Number of male administrative officials = 42 – 15 =27

Students:
Total number of students = 800
Number of girl students = 45% of total students = 45/100 x 800 =360
Number of girls who speak only Hindi= 20% of total girls = 20/100 x 360 =72
Number of girls who speak both Hind and English = Remaining girls = 360-72=288

Total number of boy students = 800-360=440
Boys who speak only Hindi=3/4 of total boys =3/4 x 440 = 330
Number of Boys who speak both Hindi and English =440-330=110
Questions with Explanations for give bank PO previous question on Caselets in data interpretation:
1. What is the difference between the number of boys (student) who can speak both Hindi and English and the number of girls (student) who can speak both Hindi and English?
a) 164 b) 178   c) 183         d)174   e) None of these
Answer :
Explanation : Number of Boys who speak both Hindi and English =110
Number of girls who speak both Hind and English =288
  Required difference = 288 – 110 = 178

2.Total number of girls (student) is what percentage of the total number of staff members in the school?
a) 350 b) 300 c) 400 d)450 e) None of these
Answer :
Explanation : Total number of girls =360
Total number of staff members = 120
    Required percentage = 360/120 x 100% =300%

3. What is the difference between the total number of female administrative officials and female teachers together and the number of male administrative officials ?
a) 16   b) 12      c) 18         d) 14  e) None of these
Answer :  D
Explanation :
Total number of female administrative officials and female teachers together=15+26=41
Number of male administrative officials= 27
              Required difference = 41 – 27 = 14

4. What is the respective ratio between the total number of teachers, and the number of boys (student) who can speak Hindi only?
       a) 11:56 b) 13:54 c) 13 : 56  d)11:54 e) 13:55
Answer : E
Explanation:
Total number of teachers = Female teachers +Male teachers =26+52=78.
Number boy students who can speak only Hindi=330
          Required ratio = 78 :330 = 13 :55

5. What is the total number of male administrative officials, female teachers and girls (student) who can speak Hindi only ?
a) 125 b) 115   c) 127         d) 117  e) None of these
Answer :A
Explanation :

Total number of male administrative officials, female teachers and girls (student) who can speak Hindi only =27+26+72=125