__Case let 15 :__
The premises of the
bank are to be renovated. The renovation is in terms of flooring. Certain areas
are to be floored either with marble or wood. All rooms/halls and pantry are
rectangular.

The area to be
renovated comprises a hall for customer transaction Treasuring 23m by 29m, the
branch manager's room measuring 13m by 17m, a pantry measuring 14m by 13m, a
record keeping-cum-server room measuring 21 m by 13 m and locker area measuring
29 m by 21m. The total area of the bank is 2000 sq.m.

The cost of wooden
flooring is Rs 170 per sq m and the cost of marble flooring is Rs 190 per sq m.
The locker area, record keeping-cum-server room, and pantry are to be floored
with marble. The branch manager's room and the hall for customer transaction
are to be floored with wood. No other area is to be renovated in terms of
flooring.

(IBPS PO 2012)

__Data Analysis and Interpretation:__

Total area of the
premises =2000 sq.m

Area of hall for
customer transaction room= 23 x 29 = 667 sq.m

Area of branch
managers room = 13 x 17 = 221 sq.m

Area of pantry = 14
x 13 = 182 sq.m

Area of record
keeping room- server room= 21 x 13 = 273 sq.m

Area of locker = 29 x 21 = 609 sq.m

Total area of
flooring = 667 + 221+182+273 +609 = 1952 sq.m

Remaining area =
Total area – flooring area = 2000-1952 = 48 sq.m

Wooden Flooring :

Cost of wooden
flooring = Rs 170 per sq.m

Cost of wooden
flooring of branch managers room = 170 x 221 = Rs 37570

Cost of wooden
flooring of Customer transaction hall = 667 x 170 = Rs 113390

Marble Flooring:

Cost of marble flooring = Rs 190 per sq.m

Cost of marble
flooring of locker area = 609 x 190 =Rs 115710

Cost of marble
flooring of pantry = 182 x 190 =Rs 34580

Cost of marble flooring
of record keeping room = 273 x 190 = Rs 51870

**Questions with Explanations :**

1. What
is the ratio of the total cost of wooden flooring to the total cost of marble
flooring?

a)
1879:2527 b) 1887:2386 c)1887:2527

d)
1829:2527 e)1887:2351

Answer : C

Explanation: Total
cost of wooden flooring = 37570 +113390 =150960

Total cost of
marble flooring = Rs 115710 +Rs 34580 +Rs 51870 = Rs 202160

The ratio of the total cost of wooden flooring
to the total cost of marble flooring

= 150960 : 202160 = 1887 : 2527

2.If
the four walls and ceiling of the branch manager's room (the height of the room
is 12 m) are to be painted at the cost of Rs 190 per sq m how much will be the total cost of renovation of the branch manager's room, including the cost of
flooring?

a) Rs 136800 b)Rs 216360 c)Rs 178790

d)Rs 211940 e) None of these

Answer: B

Explanation: Area of 4 walls of room = 2h(l+b)

Area of 4 walls of branch managers room = 2 x
12 x (17 +13 ) = 720 sq.m

Cost of painting 4 walls of branch managers
room = 720 x 190 =136800

Cost of celing of
branch managers room = Area of ceiling x
Cost per sq.m

= 221 x 190 =41990

Cost of flooring
branch managers room = Rs 37570

Total cost = Rs 136800 +Rs 41990 +Rs
37570 = Rs 216360

3.If the remaining area of the bank is to be carpeted at
the rate of Rs 110 per m2, how much will be the increment in the total cost of
renovation of bank premises?

a)Rs
5820 b)Rs 4848 c)Rs 3689 d) Rs 6690 e) 5280

Answer :

Explanation: The remaining area of bank = 48sq.m

Cost of carpeting per sq.m = Rs 110

Increment in the total cost of renovations= The remaining area of the bank x Cost of carpeting

= 48 x 110 = 5280

4. What
is the percentage area of the bank that is not to be renovated?

a)
2.2% b) 2.4% c) 4.2%
d) 4.4% e) None

Answer :

Explanation: Area
not to be renovated = 48 sq.m

The total area of the bank = 2000 sq.m

Required percentage = 48/2000 x 100% =
2.4%

5. What
is the total cost of renovation of the hall for customer transaction and the
locker area?

a) Rs
229100 b) Rs 230206 c)Rs 216920

d) Rs
242440 e) None of these

Answer :

Explanation: Cost
of the renovation of the hall for customer transaction = Rs 113390

Cost of renovation
of locker area = Rs 115710

Required total cost = Rs 113390 +Rs 115710 =
Rs 229100

__CASE LET 16__
In school, there
is a total of 120 staff members and 800 students. 65% of the number of staff
members is teachers and the remaining staff members are administrative officials.
Out of the total number of students, 45% are girls.

Twenty percent of
the number of girls can speak only Hindi. Remaining girls can speak both Hindi
and English. Three-fourth of the number of boys can speak only Hindi. Remaining
boys can speak both Hindi and English.

Two-third of the number of teachers is male. Five-fourteenth of the number of administrative
officials are female.

(IDBI Bank Officers
2012)

__Data Analysis and Interpretation of given caselet from bank PO exams :__

__Staff members :__
Total number of
staff members = 120

Total number of
teachers = 120x 65/100 = 78

Number of males
teachers = 2/3 of total teachers = 2/3 x 78 = 52

Number of females
teachers = 78 – 52 = 26

Total number of
administrative officials = 120 – 78 = 42

Number of female
administrative officials = 5/14 x 42 =15

Number of male
administrative officials = 42 – 15 =27

__Students:__
Total number of
students = 800

Number of girl
students = 45% of total students = 45/100 x 800 =360

Number of girls who
speak only Hindi= 20% of total girls = 20/100 x 360 =72

Number of girls who
speak both Hind and English = Remaining girls = 360-72=288

Total number of boy
students = 800-360=440

Boys who speak only
Hindi=3/4 of total boys =3/4 x 440 = 330

Number of Boys who
speak both Hindi and English =440-330=110

__Questions with Explanations for given bank PO previous question on Caselets in data interpretation:__
1. What
is the difference between the number of boys (student) who can speak both Hindi
and English and the number of girls (student) who can speak both Hindi and
English?

a)
164 b) 178 c) 183 d)174 e) None of these

Answer :

Explanation: Number
of Boys who speak both Hindi and English =110

Number of girls who
speak both Hind and English =288

Required difference = 288 – 110 = 178

2. Total number of girls (student) is what percentage of the total
number of staff members in the school?

a)
350 b) 300 c) 400 d)450 e) None of these

Answer :

Explanation: Total
number of girls =360

Total number of
staff members = 120

Required percentage = 360/120 x 100% =300%

3. What
is the difference between the total number of female administrative officials
and female teachers together and the number of male administrative officials?

a) 16 b) 12
c) 18 d) 14 e) None of these

Answer : D

Explanation :

Total number of
female administrative officials and female teachers together=15+26=41

Number of males
administrative officials= 27

Required difference = 41 – 27 =
14

4. What
is the respective ratio between the total number of teachers, and the number of
boys (student) who can speak Hindi only?

a) 11:56 b)
13:54 c) 13 : 56 d)11:54 e) 13:55

Answer : E

Explanation:

Total number of
teachers = Female teachers +Male teachers =26+52=78.

Number boy students
who can speak only Hindi=330

Required ratio = 78 :330 = 13 :55

5. What
is the total number of male administrative officials, female teachers, and girls
(student) who can speak Hindi only?

a)
125 b) 115 c) 127 d)
117 e) None of these

Answer
: A

Explanation
:

Total number of
male administrative officials, female teachers and girls (student) who can
speak Hindi only =27+26+72=125