Thursday, 13 October 2016

Reading Comprehension Passages - Solved Questions Reading Comprehension for IBPS Clerks , SBI Clerks Exams

kvrrs     03:32:00    



Directions (1-10) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. (Corporation Bank Clerk Exam. 10.08.2003)
What is immediately needed today is the establishment of a World Government or an International Federation of Mankind. It is the utmost necessity of the world today, and all those persons who wish to see all human beings happy and prosperous naturally feel it keenly. Of course, at times we feel that many of the problem of our political, social, linguistic and cultural life would come to an end if there were one Government all over the world. Travelers, businessmen, seekers of knowledge and teachers of righteousness know very well that treat impediments and obstructions are faced by them when they pass from one country to another, exchange pods, get information, and make an effort to spread their good gospel among their fellow-men. In the past, religious sects divided one set of people against another, colour of the skin or shape of the body set one against the other. But today when philosophical light has exploded the darkness that was created by religious differences, and when scientific knowledge has falsified the superstitions, they have enabled human beings of all religious news and of all races and colours to come in frequent contact with one another. It is the governments of various countries that keep people of one country apart from those of another, They create artificial barriers, Unnatural distinctions, unhealthy isolation, unnecessary fears and dangers in the minds of the common men who by their nature want to live in friendship with their fellow-men. But all these evils would cease to exist if there were one Government all over the world.
Questions and Answers  for above reading comprehension passage of previous bank Clerks test :
1.       What is the urgent need of the world today ?
a)       The establishment of an international economic order
b)       The establishment of a world government
c)       The creation of a cultured international social order
d)       The raising of an international spiritual army
e)       Competitive spirit among the countries
Answer : E
Explanation :
The establishment of a world government

2.       What divides people of a country against another?
a)       Different religions               b)       Different language
c)       Different social and political systems of different people
d)       Material advancement of a few nations with imperialistic learning’s
e)       Governments of various countries
Answer :E
Explanation : Governments of various countries

3.       What will the world Government be expected to do ?
a)       it will arrange for interplanetary contacts
b)       it will end all wars for all time to come
c)       it will bring about a moral regeneration of mankind
d)       it will kill the evil spirit in man
e)       it will bring about universal happiness and prosperity
Answer : C
Explanation : 
It will bring about a moral regeneration of mankind

4.Choose the word which is SIMILAR in meaning as the word “righteousness” as used in the passage.
a)       rectitude                  b) religiosity            c)requirement
d)       Scrupulousness        e)       exactitude
Answer : A
Explanations : 
The word similar to RIGHTEOUSNESS similar to rectitude
Other similar words or synonyms of RIGHTEOUSNESS are honesty , honour, uprightness ,justice , piousness , impeccability ,morality.

5. Which of the following problems has not been mentioned in the passage as likely to be solved with the establishment of world Government?
 a)      Social problems        b)Political problems   c)Cultural Problems
d)       Economic problems   e)Linguistic problems
Answer : D
Explanation : Economic Problems has not been mentioned in the passage as likely to be solved with the establishment of world Government

6.Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word ‘impediments’ as used in the passage.
a)       Handicaps      b) furtherance            c)    Providence
 d) hindrances          e) subscriptions
Answer : 
The word most opposite in meaning of the word ‘impediments’ is furtherance
  More antonyms of the word ‘impediments’ are Antonyms for impediments are
Advantage, strength ,allowance , clearance, liberation, ,facilitation.

7.       The most appropriate title of the above passage may be 
a)       The Evils of the World order
b)       The Man can make his Destiny
c)       The Need of World Government.
d)       The Role of Religion in the Modern Times
e)       Advantages of Scientific Knowledge
Answer : C
Explanation :
 The most appropriate title of the given passage may be The need of world government .

8.       What was the factor, according to the passage, that set one man against another ?
a)       Material prosperity of certain people in the midst of grinding poverty
b)       Superior physical strength of some persons
c)       Colour of skin or shape of the body
d)       Some people being educated and other illiterate.
e)       Psychological barriers
Answer :  C
Explanation : 
The factor that set one man against another is colour of skin or shape of body.

9.       The theory of racial superiority stands falsified today by 
a)       Knowledge derived from scientific advances
b)       The ascendancy of people who were here to fore considered of inferior racial stock
c)       The achievements of the so called backward countries in every field of life
d)       The precedence given to the physical prowess of different races.
e)       ethical and moral under-standings.
Answer : A
Explanation :  
The theory of racial superiority stands falsified today by Knowledge derived from scientific advances.

10.     In the past religious sects   
a)       United the people with one another
b)       Interfered in political affairs
c)       Did a good job by way of spreading message of love and peace.
d)       Divided one set of people from another
e)       Kept away from political affairs

Answer : d
Explanation :

In the past religious acts divided one set of people from another

E-mail Newsletter

Sign up now to receive updates from us.

Content

© 2014 www.campusplace.co.in. Designed by Bloggertheme9 | Published By Gooyaabi Templates.
Proudly Powered by Blogger.