One stop blog for all competitive examinations

Directions( from questions 1 to 5) An automobile company produces five models. The following are the details of units of cars manufact...

Data Interpretation Solved Questions for Bank Tests - Data Interpretation on Tables for CAT, GRE, GMAT


Directions( from questions 1 to 5)
An automobile company produces five models. The following are the details of units of cars manufactured in the six years mentioned. Study the table and answer the questions given.
Model
2011
2012
2013
2014
2015
2016
Alpha
Beta
Gamma
Omega
Theta
2200
2500
2100
1400
 2800
2500
2800
2400
1800
3200
1980
2750
2600
1250
 3650
2800
2900
2250
1485
1950
1800
3200
2680
1680
2450
3200
1885
2356
1800
1800

1. For which of the following models, the productions in 2014 showed the highest change over that in 2013?
a) Alpha   b) Omega and Alpha       c) Beta and Omega   d) Beta only  e)None of these
Answer:
Explanation:
Alpha = 2800 – 1980 =820
Beta = 2750- 2900 =-250
Gamma = 2600 – 2250= 350
Omega = 1250 – 1485 = -235
Theta = 1950-3650 = - 1700
 Change may be increase or decrease. So model Theta has highest change of production in 2014 over 2013.

2.  In which year does the production in model Omega showed the highest percentage increase over the previous year?
a) 2012                   b) 2013         c) 2014                   d) 2015    e)2015
Answer : A
Explanation : 
% Increase in 2012 = $\frac{1800-1400}{1400}$ x 100 % =28.57%

 % Increase in 2014= $\frac{1485-1250}{1250}$ x 100% =18.8%

 % Increase in 2015 =$\frac{1680-1485}{1485}$ x 100% =13.13%

% increase in 2016 =  $\frac{1800-1680}{1680}$ x 100% = 7.14%

The highest percentage increase in the production of model Omega is in 2012 over the previous year

3. The production of which model increase continuously from 2013 to 2016?
a) Alpha only           b) Beta and Gamma           c) Both a and b       
d)Omega                 e) None of the above
Answer : D
Explanation :
Model Omega only has continuous  increase in its production from 2013 to 2016.

4. In which year did the productions of Theta fall for the first time?
   a)2014                 b) 2015         c) 2016         d) 2012         e)2013  
Answer : A
Explanation :
For the first time, in 2014, production is decreased to 1950 from 3650.

5. In 2011, which of the following models contributed approximately 25% of the total productions of all the five models?
a) Alpha                  b) Mango       c) Omega                d) Gamma     e) Theta
Answer : E
Explanation :
Total production of all five models in 2011 = 2200+2500+2100+1400+2800 =11000

% contribution  of Alpha model in 2011 = $\frac{2200}{11000}$ x 100% = 20%

% contribution  of Beta model in 2011 = $\frac{2500}{11000}$ x 100% = 22.7%

% contribution  of Gamma model in 2011 = $\frac{2100}{11000}$ x 100% = 19.09%

% contribution  of Omega model in 2011 = $\frac{1400}{11000}$ x 100% = 12.72%

% contribution  of Theta model in 2011 = $\frac{2800}{11000}$ x 100% = 25.45%


In 2011 , Theta model contributed approximately 25% of the total productions of all the five models .

Directions (Questions from 1 to 5): Trends in expenditure in lacs of various departments of a company for different years.

2008-09
2009-10
2010-11
2011-12
2012-13
2013-14
Marketing
Finance
Production
HR
Other Dept
3120
1200
13860
2100
250
1480
1500
23670
2520
375
1680
2400
15450
3500
400
2000
2800
17250
4500
450
2480
3280
18250
4250
137
1816
4000
10539
5100
600

1. The average marketing expenditure from 2008-09 to 2013-14?
a) 2196                   b) 2076         c) 4015                   d) 2167      e)2096
Answer : E
Explanation:
 Total expenditure of marketing department in 6 years
=  3120 + 1480 + 1680 +2000+ 2480 +1816 =12576

Average expenditure =$\frac{12576}{6}$ 12576/6 = 2096

2. In which year, the percentage increase in the expenditure of Finance department with respect to previous year is maximum?
a) 2009-10              b) 2010-11               c)2011-12               d) 2012-13   e)2013-14
Answer : B
Explanation :
% increase in 2009-10 over previous year=$\frac{1500-1200}{1200}$ x 100% = 25%

% increase in 20010-11 over previous year=$\frac{2400-1500}{1500}$ x 100% = 60%

% increase in 2009-10 over previous year=$\frac{2800-2400}{2400}$ x 100% = 16.66%

% increase in 2009-10 over previous year=$\frac{3280-2800}{2800}$ x 100% = 17.14%

% increase in 2009-10 over previous year=$\frac{4000-3280}{3280}$ x 100% = 21.95%

  In year 2010-11 , % increase in the expenditure of finance department over previous year is maximum

3. The difference in the total expenditure of all departments between the years 2012-13 and 2013-14?
a) 6328                   b) 4387         c) 6154                   d) 6342         e)None of these
Answer: D
Explanation :
Total expenditure in the year 2012-13 = 2480 + 3280 + 18250 + 4250 +137 =28397
Total expenditure in the year 2013-14 = 1816 + 4000+ 10539 + 5100+ 600 =22055
   The required difference is => 28397 – 22055 =6342

4. The percentage increase in expenditure is highest for which department in the year 2011-12  over the previous year 2010-11?
a) Marketing            b) Finance     c) Production            d)HR   e) Other depts.
Answer : B
Explanation:
% increase in expenditure in Marketing department = $\frac{1680-1480}{1480}$1680-1480/1480 x 100% =13.51%

% increase in expenditure in Finance department = $\frac{2800-2400}{2400}$ x 100% =16.66%

% increase in expenditure in Production department =$\frac{17250-15450}{15450}$ x 100% =11.65%

% increase in expenditure in Marketing department =$\frac{4250-4000}{4000}$ x 100% =6.25%

There is not increase in other departments from 2010-11 to 2011-12.
  From the year 2010-11 to 2011-12 , the highest percentage increase in expenditure is in Finance department.
5. What is the approximate percentage of Production department’s expenditure in the total expenditure of all departments for the year 2012-13?
a) 64                      b) 38             c) 42                      d) 18            e) None of these
Answer: A
Explanation :
Total expenditure of all departments in the year 2012-13 = 2480+3280+ 18250+ 4250+137 =28397
   Production department’s expenditure in the year 2012-13 = 28397

       Therefore, required percentage = $\frac{18250}{28397}$ x 100% = 64