One stop blog for all competitive examinations

                DATA INTERPRETATION - Tables   Directions (1 to 5): Study the following table carefully to answer the questions that...

Data Interpretation - Tables -- Data Interpretation for Bank Tests, CAT and Data Analysis for GRE


                DATA INTERPRETATION - Tables 
Directions (1 to 5): Study the following table carefully to answer the questions that follow:
Percentage of Marks Obtained by Six Students in Five Different Subjects in A School Examination
Subject Student
Arithmetic  (75)
Reasoning
(100)
English
(150)
GK
  (50)
Computers (75)
A
80
89
80
75
65
B
48
61
65
80
75
C
72
85
70
64
68
D
68
57
84
44
70
E
60
81
65
86
40
F
54
73
55
78
35

1.  What is the approximate overall percentage of marks obtained by F in all the subjects together?
a) 58%         b) 72%         c) 79%          d) 82%         e) 87%
Answer :  (a)
Explanation:  Total marks obtained by F

 = 75 x $\frac{54}{100}$   +  100 x $\frac{73}{100}$  + 150 x $\frac{55}{100}$ + 50 x $\frac{78}{100}$ + 75 x $\frac{35}{100}$

= 40.5 +73+82.5+39+26.25

= 261.25

Total maximum marks in all the subjects = 75+100+150+50+75 =450

Overall percentage of marks of F in all the subjects = 261.25/450  x 100 =58%


2. The minimum marks to pass Arithmetic subject is 52.5. Then how many students passed in the examination?
a) None         b) Two           c) One           d) Three        e) None of these
Answer : b
Solution: Pass marks in arithmetic is 52.5
Marks of each student in arithmetic

A= $\frac{80}{100}$ x 75 = 60          B= $\frac{73}{100}$ x75 =36

C= $\frac{73}{100}$ x 75 = 54           D=$\frac{73}{100}$ x 75 = 51  

 E=$\frac{60}{100}$ x 75 =  45         F= $\frac{54}{100}$x 75=40.5

 Two Students A, C are passed.

3. What are the average marks obtained by all the students together in Computers?
a) 36.66        b) 53   c) 42   d) 43.75        e) None of these
Answer :
Explanation:    
Average percentage of all students in Computers = (65+75+68+70+40+35)/6 =58.83

Average marks of all students in the subject Computers = $\frac{58.83}{100}$ x 75 =43.75

4.  What is the average percentage of marks obtained by all students together in Reasoning? (rounded to the nearest integer)
a) 46            b) 79   c) 65            d) 68            e) None of these
Answer: E
Explanation :
Average percentage of marks in Reasoning =  (89+61+85+57+81+73)/6

= 74.33 = 74 ( Rounded off to  nearest integer)

5. What is the difference between total marks obtained by A and D  in all the subjects together?
a) 57             b) 47             c) 323           d) 348           e) None of these
Answer. b
Explanation:  
Total marks obtained by A = $\frac{80}{100}$ x 75 + $\frac{89}{100}$ x 100 + $\frac{80}{100}$x 150 + $\frac{75}{100}$ x 50 + $\frac{65}{100}$ x 75  

= 60+89+120+37.5+48.75=355.25

Total marks obtained by D = $\frac{68}{100}$ x 75 + $\frac{57}{100}$ x 100 + $\frac{84}{100}$ x 150 + $\frac{44}{100}$ x 50 + $\frac{70}{100}$ x 75  
= 51+57+126+22+52.5=308.25

Therefore, required difference =355.25 – 308.25 =47


Directions (1 to 5): Study the following table carefully to answer the questions given below it:
Population of 5 villages  and percentage of graduates in each village
Village
Population
% of Graduates
P
2500
16
Q
3200
30
R
4000
18
S
1980
20
T
2200
25
U
1500
27

1.   The number of people who are not graduates in village Q was approximately  what percent of the people who did not complete their graduation in village U?
a) 205 %       b) 125%    c) 49%    d) 44   e) None of these
Answer : C
Explanation: Number of people who didn’t complete their graduation:

Village Q  Þ 3200 x $\frac{73}{100}$ = 2240

Village U Þ= 1500 x $\frac{73}{100}$ =1095

Required percentage = 2240/1095 x 100% =205%

2.   What was the respective ratio of number of graduates in village S to number of graduates in village R ?
a)2 : 5           b) 11 : 20      c) 13 :17       d) 15 : 8       e) None  of these
Answer : B
Explanation:  Number of graduates in village S = 1980 X $\frac{20}{100}$ = 396

Number of graduates in village R = 4000 X $\frac{18}{100}$ = 720

  Therefore, required ratio = 396 : 720= 11: 20

3.  What was the average population of three villages Q, T and U ?
a) 1800         b) 2400         c) 1800         d) 2300         e) None of these
Answer :D
Explanation: Required average = 3200 + 2200 +1500 /3=6900/3 =2300

4.  What was the difference between the number of graduates in villages P and R together and the number of non graduates in the same villages together?
a) 5380         b)3280 c) 4260         d) 4062         e) None of these
Answer : C
Explanation: Number of graduates in village P = 2500 x $\frac{16}{100}$ = 400

Number of non graduates in village P = 2500 -400 =2100

Number of graduates in village R = 4000 x $\frac{18}{100}$ = 720

Number of non graduates in village R = 4000 -720 =3280

∴ Required difference
= (3280+2100) – (400+720) = 4260

5.  What was the average number of graduates in villages all six villages together?
a) 400           b) 460.5        c) 472           d) 560.5        e) None of these
Answer : b
Explanation :
Number of graduates in village P = 2500 x $\frac{16}{100}$ =400

Number of graduates in village Q = 3200 x $\frac{16}{100}$ =512

Number of graduates in village R = 4000 x $\frac{18}{100}$ =720

Number of graduates in village S = 1980 x $\frac{20}{100}$ =396

Number of graduates in village T = 2200 x $\frac{15}{100}$ =330

Number of graduates in village U = 1500 x $\frac{27}{100}$ =405   

Required average = (400 +512 +720+396+330+405)/6 = 2763/6= 460.5