One stop blog for all competitive examinations

Directions (1-5): Study the following table carefully to answer the questions that follow: Number of flights (in hundreds) cancelled in...

Data Interpretation and Data Analysis for Bank Tests , CAT , GMAT and GRE - Data Interpretation Tables 6


Directions (1-5): Study the following table carefully to answer the questions that follow:
Number of flights (in hundreds) cancelled in five different States during six different years
Years
States
Punjab
Haryana
Rajasthan
Assam
West Bengal
2004
1.4
3.2
0.3
1.1
1.5
2005
1.3
4.1
0.7
0.8
2.1
2006
0.5
1.7
0.2
1.3
3.5
2007
2.7
2.6
1.8
2.7
4.3
2008
1.4
1.5
2.2
1.3
5.5
2009
2.7
1.3
2.1
1.4
6.0
(Bank Of India PO 2010)
1. What was the respective ratio between the number of flights cancelled in Rajasthan in the year 2006 and number of flights cancelled in West Bengal in the year 2009?
a)1 : 6           b) 15. : 2      c) 1: 30         d) 30: 7       e) None of these
Answer: C
Explanation :
Number of flights cancelled in Rajasthan in the year 2006 = 0.2 hundreds = 20
Number of flights cancelled in West Bengal in the year 2009 = 6 hundred = 600
Required ratio = 20: 600 = 1 : 30

2. What was the average number of flights canceled in all the states together in the year 2008?
a) 278           b) 232           c) 272           d) 238           e) None of these
Answer : D
Explanation :
Average number of flights cancelled in all the states together in the year 2008 

= $\frac{(1.4+1.5+2.2+1.3+5.5)\,\times\,100}{5}$ =$\frac{1190}{5}$ = 238

3. What is the difference between the number of flights cancelled in Assam in the year 2007 and the total number of flights cancelled in Rajasthan in the years 2005, 2007 and 2008 together?
a) 200           b) 230           c) 210 d) 240 e) None of these
 Answer : E
Explanation:
Number of flights cancelled in Assam in the year  2007 = 270
Number of flights cancelled in Rajasthan in the years  2005, 2007 and 2008
= (0.7 + 1.8 + 2.2) x  100
= 470
Required difference = (470 – 270) = 200

4.  In which state the number of flights cancelled continuously increased during the years 2004 to 2009?
a) Punjab      b) Haryana    c) Rajasthan  d) Assam       e) West Bengal
Answer : E
Explanation :
The number of flights cancelled continuously increased during the years 2004 to 2009 in West Bengal only

5. Number of flights cancelled in Haryana in the year 2004 was what percent of the total number of flights cancelled in Punjab over all the years together?
a) 12   b) 24   c) 36   d) 32   e) None of these
Answer  : D
Explanation :
 Number of flights cancelled in Haryana in the year  2004 =3.2 x 100 =320
Total number of flights cancelled in Punjab over all the years together
= (1.4 + 1.3 + 0.5 + 2.7 + 1.4 + 2.7)  x 100
= 1000

Required percentage = $\frac{320}{1000}$ x 100% = 32%

Directions (1-5): Study the following table carefully to answer the questions that follow:
Number of Employees Promoted to the Post of Manager in Six Different Banks Over the Years

Bank
L
M
N
O
P
Q
Year
2005
48
46
52
44
37
39
2006
50
47
50
32
44
46
2007
46
40
50
42
38
35
2008
38
48
36
51
35
39
2009
32
44
46
45
47
40
2010
52
39
47
41
48
40
(United Bank Of India PO 2010)
1. What is the average number of employees promoted by Bank O over all the years together?
a) 42.5          b) 39.5          c) 35            d) 42.549      e) 46
Answer: A
Explanation:  Average number of employees promoted by bank O over all the years together

= $\frac{ (44+ 32+ 42+51+45+41)}{6}$ = $\frac{255}{6}$ = 42.5

2. What is the total number of employees who got promoted in all the banks together in the year 2008?
a) 234           b) 243           c) 266                    d) 282           e) 247
Answer : E
Explanation:
 Total  number of  employees  who got promoted in all the banks together in the year 2008
= ( 38 + 48 + 36 + 51 + 35 + 39) = 247

3. What is the percent increase in the number of employees promoted by Bank Q in 2006 from the previous year? (rounded off to two digits after decimal)
a) 16.23        b) 15.84        c) 17.95        d) 18.68        e) None of these
Answer: C
Explanation:
Number of employees promoted by bank Q in 2006 =46
Number of employees promoted by bank Q in 2005=39

 Required percentage  = $\frac{46-39}{39}$   x 100% = $\frac{7}{39}$ x 100% =17.948  17.95%

4. Number of employees promoted by Bank P in the year 2009 forms approximately what percent  of the total number of employees promoted by all the banks together in that year?
a) 30   b) 9    c) 14   d) 19   e) 25
Answer  : D
Explanation:
Total number of employees promoted by Bank P in the year 2009 = 48
Total number of employees promoted in 2009
= 32 + 44 + 46 + 45 + 48 + 40 = 255


Required percentage  = $\frac{48}{255}$ x 100% = 18.82% = 19% approximately

5.  What is the respective ratio of the total number of employees promoted by Bank M in the years 2006 and 2010 together to the total number of employees promoted by Bank L from the same years?
a)41 : 63       b) 43 : 51      c) 47 : 63      d) 45: 61      e) None of these
Answer : B
Explanation:
Total number of employees promoted by Bank M in the years 2006 and  2010 = 47+39 = 86
Total number of employees promoted by Bank L in the years  2006 and 2010 = 50+ 50 = 102
Required ratio  = 86 : 102 = 43 : 51