One stop blog for all competitive examinations

Directions (1-5): Study the table carefully to answer these questions. Number of items (in lakhs) manufactured and percentage of items ...

Data Interpretation for Bank Tests - Data Interpretation Tables - 3


Directions (1-5): Study the table carefully to answer these questions.
Number of items (in lakhs) manufactured and percentage of items rejected by five companies over the years

Company
A
B
C
D
E
Year
No. Manu.
% Rej.
No. Manu.
% Rej.
No. Manu.
% Rej.
No. Manu.
% Rej.
No. Manu.
% Rej.
2001
27
12
18
06
28
07
33
10
38
11
2002
32
08
20
07
30
06
37
9
42
10
2003
29
06
23
05
32
08
35
8
43
9
2004
30
11
27
08
29
05
36
9
39
6
2005
34
10
25
09
27
06
34
11
40
7
2006
33
07
26
04
31
09
38
110
44
8
Note: No. Manu.= Number of items manufactured (in lakhs)
% Rej = Percentage  of items rejected
Number of items manufactured = No. of items accepted + No. of items rejected

1.  What is the total number of items accepted by Company B for the years 2001, 2002 and 2003 together? (PNB SO 2009)
a) 57,34,000    b) 57, 37,000               c) 57,33,000    d) 57,27,000                e) None of these
Answer : B
Explanation :
 Total number of items accepted by company B :
In the year  2001 => 18 x $\frac{94}{100}$ = 16.92 lakh
In the year 2002 => 20 x$\frac{93}{100}$ = 18.6 lakh
In the year 2003 => 23 x $\frac{95}{100}$ = 21.85 lakh
   Therefore, the total number of items accepted by Company B for the years 2001 ,2002 and 2003 =>  (16.92 + 18.60 + 21.85) lakh   = 5737000

2. What is the total number of items rejected by Company D over all the years together?
a) 21,20,000   b) 20,19,000   c) 21,19,000   d) 20,21,000   e) None of these
Answer  : D
Explanation :
Total number of items rejected by the company D all years together  :
    Year 2001 : 33 x $\frac{10}{100}$ = 3.3     
    Year  2002 : 37 x $\frac{9}{100}$ = 3.33
    Year  2003 : 35 x $\frac{8}{100}$ 2.8
     Year 2004 : 36 x $\frac{9}{100}$ = 3.24
    Year  2005 : 34 x $\frac{11}{100}$ = 3.74
    Year 2006 : 38 x $\frac{10}{100}$= 3.8
   Total number of items rejected by company D over the years
      = (3.3 + 3.33 + 2.80 + 3.24 + 3.74 + 3.8) lakh = 2021000

3. Approximately, what is the overall percentage of items accepted by all the companies together in 2004?
a) 94                b) 88                c) 95                d) 89                e) 92
Answer: E
Explanation: Overall percentage of items accepted by all the companies together in 2004 :
 $\frac{(89+92+95+91+94}{5}$=$\frac{461}{5}$ =  92.2% = 92

4.  What is the ratio between the number of items rejected by Company C for 2001, 2002 and 2003 together and the number of items rejected by Company A for these three years together respectively?
a)316 : 377      b) 363 : 377     c) 363 : 754     d) 332 : 377     e) None of these
Answer  : E
Explanation :
Number of items rejected by company C
In the year  2001 :      27 x $\frac{7}{100}$ = 1.96
In the year 2002 : 30 x $\frac{6}{100}$= 1.8
In the year 2003 :  32 x $\frac{8}{100}$ = 2.56
Number of items rejected by company C from 2001 to 2003 = (1.9+ 1.8 + 2.56) lakh = 6.32 lakh
Number of items rejected by company A :
In 2001 : 27 x $\frac{12}{100}$= 3.24
In  2002 : 32 x $\frac{8}{100}$ = 2.56
In  2003 = 29 x $\frac{6}{100}$ = 1.74
Number of items rejected by company A from 2001 to 2003 =(3.24 + 2.56 + 1.74) lakh= 7.54 lakh
Required ratio = 6.32 : 7.54 = 316 : 377

5.  What is the overall percentage of items rejected by Company E over all the years together?
a) 9.2   b) 8.2   c) 8.5   d) 8.8   e) None of these
Answer: C
Explanation :
The overall percentage of items rejected by company E over all the years together = $\frac{(11+10+9+6+7+8)}{5}$ = $\frac{51}{6}$ = 8.5%


Directions (1-6 ): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Sale (in crores) of number of units by six Different Companies over the years.
The year 1997
1998
1999
2000
2001
2002
Company





L
107.0
80.0
28.48
38.0
26.5
36.6
M
175.1
76.0
31.38
43.0
27.5
32.8
N
156.6
66.49
43.7
45.2
19.0
40.12
O
112.4
78.24
56.6
35.1
25.1
25.0
P
95.1
111.8
53.2
48.9
22.5
37.0
Q
192.0
72.18
31.04
42.2
17.0
30.0
                                                                                                      (Corporation  Bank PO 2006)

1. Number of units sold by Company M in the year 2002 is  what percent of the total number of units sold by all the Companies together in that year? (rounded off to two digits after decimal)
a) 14.16           b) 21.48           c) 16.28           d) 26.36           e) None of these
Answer : c
Explanation:
Number of units sold by company M in the year 2002 =32.8 crores
 Number of units sold by all six companies in 2002
= (36.6 + 32.8 + 40.12 + 25 + 37 + 30) crores
= 201.52 crores
∴ Required percentage  = $\frac{32.8}{201.52}$ x 100 %=16.275% = 16.28%

2. Which Company has sold the maximum number of units over the years?
a) Q      b) M     c) N      d) P      e) None of these
Answer : B
Explanation :  
Number of units sold (over the years) by the each  company as follows:
L = (107 + 80 + 28.48 + 38 + 26.5 + 36.6) = 316.58 crores
M = (175.1 + 76 + 31.38 + 43 + 27.5 + 32.8) = 385.58  crores
N = (156.6 + 66.49 + 43.7 + 45.2 + 19 + 40.12) = 371.11 crores
O = (112.4 + 78.24 + 56.6 + 35.1 + 25.1 + 25) = 332.44 crores
P = (95.1 + 111.8 + 53.2 + 48.9 + 22.5 + 37) = 368.5 crores
Q = (192 + 72.18 + 13.04 + 42.2 + 17.0 + 30) = 384.42 crores

3. Which year is the percentage increase/decrease in the number of units sold from the previous year the lowest for Company L?
a) 2000                        b) 2002                        c) 2001                        d) 1998                        e) None of these
Answer : E
Explanation:  
From 1997 to 98 : $\frac{80-107}{107}$ x 100% = 25% decrease approximately
From 1998 to 1999 : $\frac{28.48-80}{80}$ 28.48-80/80 x 100% = 256% decrease approximately
From 1999 to 2000 :                   38-28.48/28.48 x 100% =33% increase approximately
From 2000 to 2001 : $\frac{26.5-38}{26.5}$ x 100% =43% decrease approximately
From 2001 to 2002 : $\frac{36.6-26.5}{26.5}$ x 100% = 38% increase approximately
There is a sharp decrease in 1999 compared to other years?

4. What is the approximate average number of units sold in the year 1999?
a)407300000  b) 427400000  c ) 42740000  d) 4073000000  e) 40730000
Answer :. A
Solution:  Approximate average number of units sold by all companies in the year 1999 :
  $\frac{(28.48+ 31.38+43.7+56.6+53.2+31.05)}{5}$ = $\frac{244.4}{6}$ = 40.73 crores= = 407300000

5. What is the difference between the number of units sold by Company O in the year 1997 and the year 2000?
a) 7730000000   b) 703000000    c) 7030000000   d) 77300000   e) None of these
Answer : E
Explanation:
Number of units sold by company O in the year 1997 = 112.4 crores
Number of units sold by company O in the year 2000 = 35.1 crores

Required difference = (112.4 – 35.1) crores  = 77.3 crores = 773000000